Nagyvilág

Kikosarazta Ádert a passaui polgármester

Az államfő Münchenből hazafelé tért volna be a német városba, a városvezető azt mondta, nincs ideje a magyar államfőre.

A német Am Sonntag című lap arról számolt be, hogy a németországi Passau polgármestere nem volt hajlandó találkozni Áder János magyar államfővel. A müncheni magyar főkonzulátus hetek óta igyekezett megszervezni, hogy Áder Münchenből hazatérve megálljon a Duna-parti városban megtekinteni Gizellának, István király feleségének a sírját.

Passau polgármestere azonban nem reagált a telefonhívásokra és a levelekre, irodája végül annyit közölt, hogy a látogatás nem lehetséges, a polgármesternek nincs ideje és nem is támogatja az eseményt. Magyar diplomáciai körökben felháborodva fogadták az elutasítást, az államfő hivatala sajnálatát fejezte ki.

A polgármester utólag azt nyilatkozta a lapnak, hogy a városháza dísztermét már lefoglalták arra a napra, neki pedig tele van a naptára. Felajánlotta, hogy keressenek másik időpontot, vagy a helyettese rendelkezésre áll, de magyar részről közölték, hogy Áder lemondta az utat.

A bajor tartományi parlamentben azt feltételezik, hogy a szociáldemokrata polgármester politikai okokból nem akart találkozni a magyar államfővel – áll a Klubrádió lapszemléjében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik