Nagyvilág

Hihetetlen mennyiségű kábítószerrel bukott le egy szaúdi herceg

A lefoglalt amfetamin alapú szert a szíriai harcosok is szívesen használják.

Közel két tonna amfetamint foglaltak le hétfőn a bejrúti nemzetközi repülőtéren – tudósít az MTI. Az ügyben egy szaúdi herceg is érintett, őt négy társával együtt őrizetbe vették.

A gyanúsítottak egy magánrepülőgépen akarták az amfetamin alapú tablettákat Szaúd-Arábiába vinni. A drogot negyven bőröndben helyezték el. Ilyen méretű kábítószer-fogásra még nem volt példa a libanoni Bejrút repülőterén, bár tavaly áprilisban a város kikötőjében már 15 milliót lefoglaltak ugyanebből a tablettából.

A Captagon nevű szert Libanonban és a polgárháború sújtotta Szíriában gyártják. Éberségük fokozása miatt szívesen használják a harcokban résztvevő fegyveresek. Az amfetamin alapú tablettát az 1960-as években kezdték gyártani hiperaktivitás, kóros aluszékonyság és depresszió kezelésére, de az 1980-as években a legtöbb országban betiltották, mert túlzott függőséget okoz. A Közel-Keleten ugyanakkor máig nagy népszerűségnek örvend, csak Szaúd-Arábiában mintegy 55 millió tablettát foglalnak le évente, de ez is csak az éves mennyiség mintegy 10 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik