Nagyvilág

Ausztria nemzeti ünnepén is a menekültek volt a fő téma

A menekülthelyzetről szóló nyilatkozatok kísérték Ausztria nemzeti ünnepét, idén először a bécsi állami megemlékezésen egy imám, a hadsereg egyik muszlim tábori lelkésze is beszédet mondott. Ausztriában az új alkotmányt és az ország függetlenség napját ünnepelték hétfőn.

Heinz Fischer államfő a televízióban mondott beszédében arra kérte a lakosságot, hogy legyen megértő a menekültek iránt. Az államfő kijelentette: természetesen sokan vannak Ausztriában, akik aggódnak a helyzet miatt, bizonytalanságban és kényelmetlenül érzik magukat. Fischer felhívta a lakosság figyelmét, hogy nem arctalan tömegről, hanem emberekről és egyéni sorsokról van szó. Az államfő beszédében mindazonáltal leszögezte: aki menedéket keres, annak tiszteletben kell tartania a szabályokat.

Werner Faymann kancellár szerint a menekülthelyzet az unió szolidaritásának próbája. A szociáldemokrata politikus emlékeztetett: a mostani válság is bebizonyította, hogy tartósan békés megoldást csak tárgyalóasztal mellett lehet elérni.

Ausztria megmutatta emberséges arcát, és nem hagyta, hogy a gyűlöletet prédikálók érvényesüljenek – jelentette ki a nemzeti ünnepen Faymann. Reinhold Mitterlehner néppárti alkancellár ünnepi beszédében az uniós külső határok megerősítését és a közös európai megoldást szorgalmazta.

Idén először egy imám is beszédet mondott a megemlékezésen. Az osztrák tábori lelkészség munkáját az év közepe óta egy imám is segíti a katolikus, az evangélikus és az ortodox egyházi vezetők mellett. A hadseregben folytatott muszlim vallási tevékenység támogatását az év elején elfogadott törvény teszi lehetővé Ausztriában. Az imám beszéde alatt egy tucat szélsőjobboldali tüntető tiltakozó üzeneteket tartott a magasba.

A bécsi Hősök terén (Heldenplatz) csaknem 1400 újonc esküt tett hétfő délelőtt, és ugyanitt katonai díszszemlét is tartottak. Az egész hétvégén zajló katonai bemutatót több mint 1,5 millióan követtek figyelemmel, ami rekord részvételnek számít.

A Hofburgban hétfőn az államfővel találkozhattak az érdeklődők, hivatali idejében utoljára. Ausztriában 2016-ban elnökválasztást tartanak, és mivel Heinz Fischer már második mandátuma végén jár, többször nem indulhat a tisztségért.

A kancelláriahivatalban Werner Faymann, a parlamentben a képviselőház elnöke, Doris Bures fogadta a látogatókat a nemzeti ünnepen, valamint számos minisztérium is kinyitotta kapuit hétfőn.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a nemzeti ünnepen kiadott közleményében az ország semlegességének fontosságát hangsúlyozta. Heinz-Christian Strache, a párt elnöke szerint Ausztria szuverenitása veszélyben van. Az FPÖ vezetője egyúttal bírálatot is megfogalmazott, miszerint a kormány kitért az “újkori népvándorlás” kérdése elől. A Zöldek pártja közleményében a semlegességet, a béke fontosságát, valamint a humanitárius segítséget hangsúlyozta.

Ausztriában hatvan éve, 1955. október 26-án foglalták alkotmányba az ország örökös semlegességét, ezzel a második világháború befejeződése után tíz évvel az ország visszanyerte teljes szuverenitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik