Nagyvilág

Verekednek az osztrák taxisok a menekültekért

“Taxisháború” tört ki a Sentilj-Spielfeld szlovén-osztrák határátkelő osztrák oldalán a stájerországi és a bécsi taxisok között, ugyanis előbbiek szerint a fővárosiak nem jogosultak a menekültek fuvarozására a szlovén határtól – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A hatóságok úgy tettek igazságot az ellenérdekelt felek között, hogy valamennyi taxist elzavarták a határállomásról, így most a fuvarozók – csaknem száz kocsival – a határtól távolabb “vadásznak” kuncsaftokra. Eközben tettlegességig fajult a dolog, dulakodásra is sor került.

A stájer taxisok elmondták, hogy korábban a hatóságok hívták a határra őket, mert nagy volt az igény a szolgáltatásra és különben sem győzték elszállítani a határról az embereket. Ezzel egy időben hatósági árat is szabtak a rendőrök: egy bécsi fuvar árát, az utasok számától függetlenül 420 euróban (130 ezer forint), egy salzburgiét pedig 550 euróban (170 ezer) határozták meg. Ezt úgy tartatták be a hatóságok, hogy a menekültek a rendőrnek fizettek a megbeszélt fuvarért és ő adta oda a pénzt a taxisoknak. Ugyanakkor a határtól távolabb garázdálkodnak taxis hiénák, akik a hatósági árnál jóval több pénzt kérnek a menekültektől – mondták el.

A stájer taxisok szerint azt is megszabták, hogy csak Stájerországban működő taxi szállíthatja a menekülteket, ám a bécsiek megjelenésével most ők is kiszorultak az üzletből. A taxisok továbbra is kitartanak, mert azt remélik, hogy a hatóságok feloldják a zárlatot.

Eközben nyoma sincs az elmúlt napok káoszának a Sentilj-Spielfeld határátkelőnél. Olajozottan zajlik a menekülttranszportok átzsilipelése Ausztriába. Az osztrák oldalon felállított kordonok között türelmesen várakoznak arra a migránsok, hogy buszra szállhassanak és elinduljanak az osztrák nagyvárosokban kialakított befogadóállomások felé. A buszok is ingajáratban közlekednek.

A rendszer annak ellenére zavartalannak tűnik, hogy egyre érkeznek a migránsok a szlovén oldalon, Sentiljben található táborba, és több ezren várják ott, hogy továbbindulhassanak – tapasztalta az MTI tudósítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik