Nagyvilág

Németország felé szállítják a menekülteket a megtelt osztrák befogadóhelyekről

Vasárnap kora reggeltől újra megkezdték a menekültek elszállítását az Ausztria déli határrészén fekvő Spielfeldről Németország irányába. A településen csaknem 2500-an fűtött sátorban töltötték az éjszakát. A reggeli órákban viszont már újra érkeztek menekültek, így délelőtt 3500-an gyűltek össze Spielfeldnél. Vasárnap reggel hat óra előtt gördült ki a spielfeldi állomásról az első különvonat Salzburg irányába, a szerelvény csaknem kétszáz embert szállított. A tervek szerint a grazi főpályaudvarra a nap folyamán további három vonat indul majd. A taxisofőrök vasárnap is szállítják a menekülteket.

A szlovén határ mentén fekvő Bad Radkersburgban vasárnap kora reggel 550 menekült tartózkodott, további ezer embert várnak ide a nap folyamán.  A stájerországi vöröskereszt élelemet, takarókat és teát biztosított az érkezőknek, valamint ellátta a megfázott vagy enyhébben megsérült migránsokat. A segélyszervezet vasárnap száz fővel látja el feladatait.

A karintiai táborokban minden hely megtelt, szombaton összesen 1200 főt fogadtak Szlovéniából. A karintiai Villachban vasárnap reggelre ismét üres volt az átmeneti befogadóhely, a menekülteket már kora reggel Felső-Ausztriába szállították. A hatóságok szerint vasárnap estére újra megtelnek majd a karintai szálláshelyek. A felső-ausztriai befogadóhelyeken szombaton este százak várakoztak, hogy továbbutazhassanak Németországba. Braunau településnél torlódás alakult ki, itt 300-an voltak szombat éjjel, mert a német hatóságok csak lassan engedték be az országba a menekülteket. Jelenleg ötven fős csoportok haladhatnak át óránként, vasárnap kora reggel 750-en voltak a településen. A tartományi rendőrségi szóvivő szerint 1500-an mentek át a határon az elmúlt 24 órában.

Salzburg befogadóhelyek után kutat

A salzburgi főpályaudvaron található átmeneti befogadóhelyet a tervek ellenére még nem tudták téliesíteni. A város polgármestere szerint az átépítést egyelőre biztonsági okokból nem kezdték meg. A kijáratokat ugyanis faajtókkal kellene lezárni, azonban ez az egyetlen menekülőút az épületből. Salzburg városa ezért további befogadóhelyek után kutat. Szombaton délután még 1500-an vártak Freilassingnál, hogy átjussanak Németországba. Az egykori határállomás épületébe 160-an, a közelben lévő befogadóállomáson 1200-an éjszakáztak.

Werner Faymann osztrák kancellár arról beszélt a Kronen Zeitung című osztrák lap online kiadásának, hogy a menekültüggyel kapcsolatosan vagy történik közös uniós fellépés, vagy megkezdődik az Európai Unió csendes széthullása. A kancellár szerint fontos az unió külső határainak biztosítása, azonban ennek nem lehet alternatívája az, hogy az országok falakat építenek. Az osztrák belügyminiszter a lapnak úgy nyilatkozott, hogy előfordulhat a menekültek közötti pánik vagy erőszak, és az osztrák rendőrségnek ezekre megfelelő intézkedéssel kell válaszolnia. Johanna Mikl-Leitner szerint az osztrák rendőrség elért teljesítőképessége határához.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik