Nagyvilág

Kész elnökválasztást kiírni az szíriai elnök

Bassár el-Aszad szíriai elnök kész elnökválasztást kiírni az országban, de ő is indulna rajta – közölte vasárnap az AFP francia hírügynökséggel egy orosz parlamenti képviselő, miután Aszad fogadta őt és több képviselőtársát Damaszkuszban. Ugyanakkor a választások kiírását feltételekhez kötötte.

Az elnökválasztásra csak akkor kerülhet sor, ha az ország megszabadul az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől, és olyan szíriai politikai erő vehetne részt rajta, amely “Szíria gyarapodását akarja” – idézte Aszadot Alekszandr Juscsenko. Az elnök hozzátette, hogy ő is akarja majd jelöltetni magát, “ha a nép nem ellenzi ezt”, és hajlandó vitát nyitni arról, hogy megváltoztassák Szíria alkotmányát.

A szíriai állami tévé megerősítette, hogy Aszad a rezidenciáján orosz küldöttséget fogadott, de arról nem szólt, hogy miről tárgyaltak. A találkozóról a TASZSZ orosz hírügynökség is beszámolt, és eszerint az elnök kijelentette: a szíriai orosz hadművelet hatékonysága felülmúlja a várakozásokat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy nappal korábban egy interjúban kijelentette, hogy Oroszország kész légi támogatást nyújtani a Nyugat által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezetnek, és új parlamenti és elnökválasztás kiírását szorgalmazta.

Az SZSZH nyomban visszautasította Lavrov mindkét javaslatát. “Oroszország a Szabad Szíriai Hadsereget támadja, és most velünk akar együttműködni, miközben továbbra is elkötelezett Bassár el-Aszad szíriai elnök iránt. Számunkra ez teljességgel érthetetlen” – jelentette ki Ahmed Szaúd alezredes, az SZSZH egyik szóvivője.

Moszkva szeptember 30. óta hajt végre légitámadásokat Szíriában, állítása szerint az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport és “más terrorszervezetek” állásai ellen. A mérsékelt iszlamista ellenzék szerint azonban ők Oroszország valódi célpontjai, és a légitámadások főleg Bassár el-Aszad hatalmon maradását szolgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik