Külföld

Joschka Fischer: Merkel nem követett el hibát, tiszteletet érdemel

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 25. 15:29

“Nem hittem volna, hogy valaha is nyilvánosan meg kell védenem Angela Merkelt, de meg kell tennem” – mondta Joschka Fischer volt német külügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban.

Egészen két hónnappal ezelőttig nem gondoltam volna, hogy Angela Merkel feladja óvatos, körültekintő hozzáállását. Ma egy másik Angela Merkel áll előttünk, aki azonban nem veszítette el régi képességeit

– mondta Joschka Fischer, aki szerint a kancellár “tiszteletet és támogatást érdemel, pártpolitikai oldaltól függetlenül.”

A Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntéssel kapcsolatban az ellenzéki Zöldek veterán politikusa azt mondta, hogy a kancellár nem követett el hibát. “Nem! Nem! És még egyszer: nem!” – hangoztatta a volt külügyminiszter, akinek meggyőződése, hogy a menekültek nem Angela Merkel miatt tartanak Németországba és nem a kancellár az oka, hogy a menedékkérők egész nyáron áramlottak az EU területére. Ez a folyamat pedig “nem invázió, hanem szinte bibliai jellegű exodus”, azaz nem országok vagy térségek megszállása, hanem tömeges menekülés olyan államokból és régiókból, amelyekben elviselhetetlenné vált az élet – húzta alá Joschka Fischer.

A Magyarországon a nyugati határ felé menetelő menedékkérők esetében egy “humanitárius katasztrófa” elkerüléséről volt szó. Az alternatíva az lehetett volna, hogy rendőrökkel és vízágyúkkal lezárják a határt. A német kormány azonban két napig sem bírta volna ki a határ lezárásának következményeiről a világsajtóban megjelenő képek, felvételek által keletkező nyomást – mondta a Zöldek visszavonult politikusa.
Úgy vélte, a menekültválságra nincsen gyors és “tökéletes” megoldás. A helyzetet csak az uniós külső határok közös védelmével és a menekültek tagállamok közötti, kötelező elosztásával lehet kezelni, egy ilyen rendszer kiépítése azonban hosszadalmas. Ezen kívül “diplomáciával és sok pénzzel” törekedni kell a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetésére – mondta Joschka Fischer.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.