Nagyvilág

Grazi plázában helyezik el a gyalogló menekülteket

Sokan indultak neki gyalog Ausztriának a szlovén-osztrák határról. Sokukat inkább Grazba szállították, fokozatosan mehetnek tovább Németország felé. Az idő még jó, a migránsok és a hatóságok is türelmesek egyelőre olajozottan működik a rendszer.

Grazban, egy elhagyott bevásárlóközpontban kialakított menekülttáborban helyezik el azokat a migránsokat, akik gyalog indulnak el Ausztria belseje felé a Šentilj-Spielfeld szlovén-osztrák határátkelőről – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Szombaton kora délután mintegy 2000 menekült tartózkodott a táborban, ahol csarnokokban, fedett helyen várhatják ki, hogy továbbutazzanak Németország felé. A hatóságok konyhát és orvosi szobát alakítottak ki a területen, mobilvécéket és mosdókat is elhelyeztek.

Helyszíni információk szerint a menekültek gyorsan cserélődnek. Attól függően szállítják tovább őket a német határ felé, hogy mennyi hely ürül ki az ott kialakított befogadóközpontokban. Ezért van, akinek két napot kell várnia a továbbutazásra, ám van, aki két órával az érkezése után már újra buszra, vonatra szállhat.

Beérkezésekor minden menekült kap egy karszalagot egy számmal, ami egyben a “jegyét” is jelenti a grazi vasútállomásra induló buszokra, vagyis érkezési sorrendben indulhatnak tovább. Türelmesen várják a menekültek, hogy sorra kerüljenek. Ehhez hozzájárul az is, hogy verőfényes napsütés és csaknem 20 fokos meleg van Grazban.

Ugyanakkor a Graz felé vezető 67-es főúton még mindig sok, a szlovén határtól induló migráns gyalogolt szombat délután Ausztria belseje felé. Néhányan a határtól 17 kilométerre található Leibnitz állomásán vártak Németország felé tartó vonatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik