Külföld
Washington, 2015. szeptember 23.
Ferenc pápa esti imádságra érkezik a New York-i Szent Patrick-székesegyházba 2015. szeptember 24-én. (MTI/EPA/USA Today pool/Robert Deutsch)

A Vatikánban is működik a kétharmad

24.hu
24.hu

2015. 10. 24. 20:59

Az azonos neműek házassága és a válás állt a családi témájú püspöki szinódus középpontjában. A záródokumentum szerint felemás eredmények születtek.
Korábban a témában:

Kétharmados minősített többséggel hagyta jóvá a családról szóló szinódus záródokumentum-tervezetének minden egyes cikkét a részt vevő 270 püspök a Vatikánban, és a dokumentumot át is adták Ferenc pápának.

Az újraházasodó elváltak kényes kérdésében a dokumentum esetenkénti megítélésre, illetve az egyházba való teljes integrálásukra szólít fel, de nem tesz kifejezetten említést az áldozás lehetőségéről.

Azonos nemek, külön utak

Az azonos neműek házasságában változatlan az egyház álláspontja: a záródokumentum szerint mindenkinek joga van a tisztelethez és a méltósághoz, de “nincs alapja” az azonos neműek házasságának. A Reuters szerint a kérdésben a konzervatívok, az újraházasodásban pedig a reformer szelleműek álláspontja győzött.

vatikán (vatikán, pápaválasztás)
vatikán

A záródokumentum az október 4-én kezdődött püspöki tanácskozás témáit felvezető munkadokumentumhoz (Instrumentum Laboris) a háromhetes tanácskozás során fűzött kiegészítések és módosítások alapján készült el. A záróokmányt a pápa által kinevezett tíztagú bizottság állította össze. A bizottság tagjai között volt Erdő Péter bíboros, szinódusi főrelátor, valamint püspökök mind az öt kontinensről.

A pápa pipa

Burkoltan bírálta Ferenc pápa az ultrakonzervatív püspököket a szinódus után. Záróbeszédében kijelentette: a püspököknek “félelem nélkül, anélkül, hogy a homokba dugnák a fejüket” kell megközelíteni a nehéz kérdéseket.

A szinódus “megmutatta a bezárt szíveket, amik az egyház tanításai vagy a jó szándék mögött rejtekeznek, akik Mózes székébe ülnének, hogy – néha felsőbbrendűséggel vagy felületességgel – ítélkezzenek a nehéz ügyekben és megsebzett családok felett” – mondta Ferenc pápa.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.