Nagyvilág

Obama ötödszörre vétózott

barack-obama(960x640).jpg (Array)
barack-obama(960x640).jpg (Array)
Ezúttal a 612 milliárd dolláros védelmi költségvetést küldte vissza a kongresszusnak.

Megvétózta a 612 milliárd dollárra rúgó amerikai védelmi költségvetés tervezetét Barack Obama, visszaküldve azt a republikánus többségű kongresszus elé.

Az amerikai elnök érvelése szerint a tervezet, noha magasabb költségvetést irányoz elő a Pentagon számára harci felszerelésekre és személyzeti kiadásokra, elodáz bizonyos reformokat és nem teremti meg a védelmi kiadások finanszírozásának fenntarthatóságát hosszú távon.

A tervezet emellett megköti az elnök kezét olyan területeken, amelyeknek ő kiemelt szerepet szán, többek között megnehezíti a guantánamói börtöntábor bezárását.

A kongresszusban többségben lévő republikánus honatyák ezzel szemben azt hangoztatják, hogy a Demokrata Párt felelőtlenül a nemzetbiztonsági érdekek elé helyezi a pártpolitikát egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok növekvő fenyegetéssel néz szembe a világban.

Háborús pluszkiadás

Obama a republikánusok szemére vetette, hogy a védelmi kiadásokra 2011-ben megszabott felső határt megkerülve egy külön fejezetben mintegy 38 milliárd dollár többletforrásról rendelkeztek háborús kiadásokra.

Miközben a védelmi kiadásokat ma már mindkét párt emelni akarja, a demokraták a belföldi programok finanszírozását is növelni szeretnék.

Ez az ötödik alkalom Obama 2009-es hivatalba lépése óta, hogy elnöki vétót alkalmaz egy törvénytervezettel szemben, egyúttal a kongresszust irányító republikánusok és a demokrata elnök közötti költségvetési csatározások újabb fordulóját jelenti.

A republikánus törvényhozók eltökéltségüknek adtak hangot, hogy felülírják az elnöki vétót. Ehhez kétharmados többségre lenne szükségük a törvényhozás mindkét házában – a képviselőházban és a szenátusban – egyaránt. A Fehér Ház ezzel szemben biztos benne, hogy meg tudja szerezni a vétó fenntartásához szükséges számú szavazatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik