Külföld
Pedro Passos Coelho  (Pedro Passos Coelho )

Coelho bukni fog

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 10. 23. 07:28

A portugál elnök Pedro Passos Coelho távozó kormányfőt nevezte ki miniszterelnöknek, így az országban kisebbségi kormány alakul. A jobbközép Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Demokratikus és Szociális Központból (CDS-PP) álló pártszövetség megnyerte ugyan a választást, de nincs többsége a parlamentben. A baloldali pártok már közölték, nem támogatják a kormányt, amely ellen a kommunisták bizalmatlansági indítványt nyújtanak be.

Anibal Cavaco Silva elnök ugyanakkor ismét állást foglalt a gazdasági stabilitás mellett, és bírálta a baloldalt, amiért az a politikai megfontolásait előrébb helyezi az ország gazdasági érdekeinél. Az október 4-i választáson a távozó koalíció a szavazatok 39 százalékát, a legfőbb ellenzéki erőnek számító Szocialista Párt a voksok 32 százalékát szerezte meg. A parlamentbe bejutott két másik baloldali párt is.

Coelho kisebbségben maradt, az államfő azonban a politikai stabilitás reményében őt bízta meg kormányalakítással, noha a baloldali erők egymás között is tárgyaltak egy kormányképes koalícióról. Az államfő azért nem támogatta a kommunisták és a Baloldali Blokk kormányra kerülését, mert ezek a politikai erők nem értenek egyet azzal, hogy Portugáliának az euróövezet tagjaként a gazdasági szigor politikáját kell folytatnia.

A baloldali pártok az államfőt tették felelőssé azért, ha döntésének politikai instabilitás lesz a következménye, amire  Cavaco Silva csak annyit mondott, az új kormánynak 10 napon belül be kell mutatnia programját, amit a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ha a parlament elveti a programot, új kormányt kell alakítani. Az ellenzék máris az új kormány bukását jósolja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.