Nagyvilág

A szlovén miniszterelnök sem zárta ki a kerítésépítést

Miro Cerar ugyanakkor leszögezte, hogy előbb európai megoldást próbálnak találni. A horvátok szerint a szlovénoknak is egyszerűen az osztrák határhoz kellene vinniük a menedékkérőket.

Szlovénia nem zárja ki annak lehetőségét, hogy kerítést építsen Horvátországgal közös határán, ha a horvát hatóságok továbbra is ellenőrizetlenül szállítják a menedékkérőket a zöldhatárra – mondta Miro Cerar szlovén kormányfő.

A miniszterelnök élesen támadta Horvátországot, azt mondta: nem kezelik európai módon a menekültválságot. A kerítés ugyanakkor csak az egyik lehetőség, először megpróbálnak európai megoldást találni – jelentette ki Cerar.

A kormányfő úgy vélte: ha Németország és Ausztria lezárja a határait, Szlovéniának sem lesz más választása, de hozzátette, hogy egyelőre nincs erre utaló jel. Bízik abban, hogy a vasárnapi EU-csúcson sikerül megoldást találni a problémára.

Zoran Milanovic horvát kormányfő visszautasította a szlovén bírálatokat, cáfolta, hogy ne lennének szolidárisak és nem tartanák be ígéreteiket. A horvát miniszterelnök azt mondta: tegye Szlovénia is ugyanazt, mint Horvátország, szállítsák az osztrák határra a mendékkérőket.

Szlovénia korábban jelezte, hogy csak 2500 embert tud fogadni naponta, de Horvátország a kérést nem tartotta tiszteletben. Míg korábban csak a kijelölt határátkelőkre szállították az embereket, jelenleg a zöldhatárra irányítanak naponta több ezer menedékkérőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik