Nagyvilág

Szorongatják Donald Trumpot az ellenfelei

Ben Carson nyugalmazott idegsebész 8 százalékponttal megelőzte Donald Trump ingatlanmágnást az amerikai előválasztási küzdelem első fordulóját megrendező Iowa államban, derült ki a Quinnipiac Egyetem csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

Az iowai jelöltállító gyűléseket, amelyeknek eredménye jelentős lélektani hatást gyakorol majd a Republikánus Párt hivatalos elnökjelölt-választási folyamatának kimenetelére, február 1-jén tartják majd. A Fehér Házra pályázó politikusok kampánystábjai gyakran fontosabbnak tartják az elsők között döntő államokban – Iowában, New Hampshire-ben, Dél-Karolinában és Nevadában – élők választási szándékának alakulását, mint az országos közvélemény-kutatási adatokat.

A Qunnipiac felmérése szerint a konzervatív Iowában Carsont 28, Trumpot 20, Marco Rubio floridai szenátort 13, Ted Cruz texasi szenátort pedig 10 százalék támogatja. Ez az első olyan jelentősebb felmérés, amely országos szinten vagy a négy elsőként előválasztó államban az első helytől való jelentősebb lemaradást mutatott ki Trumpnál azt követően, hogy a CNN június végén azt mutatta ki, hogy Floridában az állam volt kormányzója, Jeb Bush 7 százalékponttal vezet vele szemben.

A Quinnipiac Egyetem szerint Carson támogatottsága elsősorban a nők és az újprotestáns-evangéliumi hívők erősebb, mint Trumpé. Emellett őt 89 százalék tartja őszintének, míg a listavezetőt csak 49 százalék. (A felmérés statisztikai hibahatára 4,1 százalékpont.)

A volt idegsebész az egyetlen a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül, aki a közvélemény-kutatások Trump mellett, a második helyen, tartósan a republikánusok közötti verseny élvonalához tartozik. A milliárdos kedden még azzal tréfálkozott a CNN adásában, hogy Carsont maga mellé veheti alelnök-jelöltnek.

(MTI, ABC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik