Nagyvilág

Nincs több golf, zabálás, vedelés a kínai párttagoknak

golfpálya 2 (golfpálya)
golfpálya 2 (golfpálya)
Majdnem kilenc magyarországnyi párttag van Kínában, na ők mostantól nem mehetnek golfklub közelébe. Ott köttetnek a simlis bizniszek, emiatt a párt bekeményített.

Lévén, hogy Kínában egypártrendszer van, az az egy párt iszonyatosan nagy. Most mind a 88 millió párttagnak megtiltották, hogy csatlakozzanak akármelyik golfklubhoz – írja a BBC. Ugyanígy figyelniük kell mostantól a viselkedésükre, nincs több tivornya, ivászat és nagy zabálás, nincs több hatalommal való visszaélés.

A 2012-es nagy generációváltás óta nagy korrupcióellenes harc is zajlik a hatalmas államban. Emiatt figyelnek annyira oda a nagyon költekező funkcionáriusokra. A mostani golftiltás más zártkörű klubokra is vonatkozik, és akinél tagsági kártyát találnak, akár ki is csaphatják a pártból.

A szabályozás nem tér ki arra, miért a golfklubok a mumusok. Valószínűleg az az oka, hogy a kínai közbeszédben elterjedt, hogy a sunyi üzleteket itt szokták megkötni. Szeptemberben volt egy olyan hír, miszerint állami cégek 60 munkavállalóját büntették meg, mert közpénzből mentek el golfozgatni. Október elején egy alpolgármestert rúgtak ki, mert munkaidőban ütötte a labdát.

A golf elleni fellépés nagy múltra tekint vissza: 2004-ben már hoztak egy olyan jogszabályt, ami tiltja új pályák építését. Ennek ellenére az akkori kétszázról mostanra hatszázra nőtt a golfpályák száma. A környezetvédelemre fittyet hányó, sokszor illegálisan kiépített pályák közül csak márciusban 66-ot zárattak be.

Panaszkodnak is az üzemeltetők, egy Huang nevű ember azt mondta a Reutersnek, az ő klubjában 30 százalékos a visszaesés. Szerinte a golf a társadalmi interakció része Kínában, valóban itt köttetnek a fontos üzletek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik