Nagyvilág

Menekültek: buszokkal enyhül a feszültség az osztrák-szlovén határon

Az osztrák rendőrök és katonák a spielfeldi határátkelő lezárásával próbálták megakadályozni, hogy a senki földjén táborozó menekültek átmenjenek Ausztriába. Estére aztán mégis jöttek buszok, lassan átviszik őket.

Fokozódik a feszültség a Sentilj és Spielfeld közötti szlovén-osztrák határátkelő osztrák oldalán, miután a szlovén hatóságok több ezer újabb menekültet engedtek át csütörtök este a két határátkelő között, az úgynevezett senki földjén kialakított táborba.

Az osztrák rendőrök és katonák a spielfeldi határátkelő lezárásával azt próbálják megakadályozni, hogy a senki földjén, a szabad ég alatt táborozó menekültek ellenőrizetlen módon átmenjenek Ausztriába, illetve az időközben újra megtelt táborból kitörjenek az emberek, akik újra és újra megpróbálnak kiszökni. Ennek érdekében folyamatosan erősítik és őrzik a tábor kerítését.

A 67-es úton

Sentilj és Spielfeld között két átkelő található. Az egyik az autópályán, a másik pedig az ausztriai Leibnitz felé vezető 67-es főúton egy völgykatlanban. Az utóbbi, jól védhető határállomást zárta le az osztrák hadsereg és a rendőrség, azt követően, hogy több ezer migráns kitört a Spielfeldnél a két határátkelő között, a senki földjén kialakított tranzittáborból, és sokan gyalog elindultak a 67-es főúton Leibnitz, vagyis Ausztria belseje felé.

Eközben – mint az MTI tudósítója a helyszínen tapasztalta – a szomszédos, vagyis a szlovén oldalon található sentilji táborba folyamatosan érkeznek a menekültekkel teli buszok. A helyzet annál is inkább feszült, mert minél inkább besötétedik, annál hidegebb lesz, és lassan csaknem fagypontig hűl a levegő – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A Graz felé vezető autópályán található átkelőn egyébként át lehet menni Ausztriába, ám több kilométeres kamionsor várakozik az átlépésre, ugyanis az osztrák hatóságok ellenőrzik a forgalmat.

Estére begördült a megoldás

Csütörtök este buszokkal elkezdték továbbszállítani az osztrák hatóságok Spielfeldről azokat a migránsokat, akik a “senki földjén” ragadtak. Este időről időre érkezett egy busz, így nagyjából ötvenes csoportokban kezdték elszállítani a migránsokat Ausztria belseje felé.

A korábbi feszült hangulat után a bevándorlók nyugodtabbak, mert látják, hogy megindult a szállítás. Közben a határ túloldalán található sentilji táborból folyamatosan szöknek át az emberek a “senki földjére”, hogy minél hamarabb buszra szállhassanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik