Nagyvilág

A WikiLeaks kitette a CIA-igazgató személyes adatait

A mostani szivárogtatás vélhetően attól a hackertől származik, aki a napokban tette közzé, hogy feltörte a kémfőnök levelező fiókját: közzétették John Brennan útlevél- és társadalombiztosítási számát, valamint családtagjainak lakcímét és telefonszámait.

Az értesülések Brennan e-mail-fiókjából, a többi között egy általa 2008-ban – vagyis még jóval a hírszerző szolgálat irányításának átvétele előtt – kitöltött, SF-86-os típusú nemzetbiztonsági átvilágítási kérdőívből származnak. A nyilvánosságra hozott adatok egy része a kémfőnök családjára és lányaira, valamint olyan személyekre vonatkozik, akik nem állnak kapcsolatban sem Brennan CIA-igazgatói, sem pedig korábbi, elnöki terrorelhárítási tanácsadói munkakörével.

„Rosszindulatú közzététel”

A CIA nyilatkozatban ítélte el a személyes adatok “rosszindulatú” közzétételét, amelyet bűncselekménynek, a Brennan családot pedig a bűncselekmény áldozatának minősítette. A hírszerző szervezet szerint az eddig közzétett adatok államtitkot nem tartalmaznak.

Az információk feltehetően attól a hackertől származnak, aki a New York Post című bulvárlapnak vasárnap elmondta, hogy hozzáfért a hírszerzési igazgató és Jeh Johnson amerikai belbiztonsági miniszter elektronikus magánlevelezéséhez. Az ügyben az amerikai szövetségi biztonsági szervek nyomozást indítottak.

Nem illik igazán a WikiLeaks profiljába

Az állítólagos hacker, aki palesztinszimpatizáns középiskolásnak mondta magát, saját bevallása szerint Brennan AOL- és Johnson Comcast-fiókjához fért hozzá.

Az amerikai sajtóban több olyan szakember megszólalt, aki szerint a mostani kiszivárogtatás nem áll összhangban a kormányzati átláthatóságért való fellépéssel ismertté vált WikiLeaks profiljával, mert a kiszivárogtatott adatok a közérdek szempontjából érdektelenek, az érintetteket viszont kiszolgáltatottá tették a személyes információkkal visszaélő bűnözőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik