Nagyvilág

Orbán kijelentéseit bírálta a boszniai főmufti

A tudatlanság minden fajtája káros, főleg ha mások véleményét befolyásolják vele – mondta a vallási vezető.

Szembeszállt a boszniai főmufti Orbán Viktor „önkényes és káros” kijelentésevel, amit a miniszterelnök az iszlámról és Európáról tett a menekültválság kapcsán.

A Focus német hírmagazinnak adott interjúban Husein Kavazovic előbb felidézte, hogy a magyar kormányfő arról beszélt, hogy „az iszlám soha nem volt Európa része, hanem bejött ide”, illetve arról, hogy ez a vallás szellemi értelemben nem tartozik Európához, egy másmilyen életformáról van szó. A főmufti erre úgy reagált, hogy a tudatlanság minden fajtája káros, különösen akkor, ha azt magas rangú politikai vezetők hangoztatják és mások véleményét befolyásolják vele. „A tanult emberek tudják, hogy az iszlám éppúgy jött be Európába, mint a kereszténység és a judaizmus” – mondta.

A boszniai muzulmán vallási vezető azt is kifogásolta, amikor Orbán kijelentette, hogy kudarcot vallottak azok a nyugati erőfeszítések, melyek célja az volt, hogy ráerőltessék a demokráciát az arab világra. Kavazovic szerint a demokrácia nem európai szülemény, azt a görögök találták fel abban a korban, amikor Európa kulturális koncepcióként még nem létezett, a görög városállamok pedig egy olyan világ részei voltak, amelynek civilizációs értelemben Keleten volt a súlypontja. A főmufti szerint Orbán kijelentéseivel megtagadta a demokrácia alapelveit és elárulta a kereszténység szellemét.

A 3,8 milliós Bosznia-Hercegovinában a lakosság mintegy 40 százaléka iszlám vallású, de nem tartoznak semmilyen szélsőséges ághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik