Nagyvilág

Labdákkal gúnyolódnak Európán, a Trianon miatt hörgő magyarokat is kicikizik

Nincs annál jobb, mint amikor nemzeti színű labdák szívatják egymást. Szó szerint görbe tükröt állít az országok elé az a Lengyelországból indult virtuális labdabohózat, ami meghódította a Facebookot.

“Kibaszott társadalom” – ezzel a borítóképpel hirdeti magát Facebook-oldalán a Czechball nevű karikatúraoldal vagy közösség, ahogy Mark Zuckerbergék ezeket nevezik. A felütés mindent elárul a szatirikus site-ról, ahol az összes közép-kelet-európai nemzet – maguk a csehek is – megkapja a magáét.

Mielőtt megnézi a Czechball oldalát, ezt a figyelmeztetést még olvassa el: ne számítson sok politikai korrektségre, ugyanúgy kifigurázzák itt a Trianon miatt hörgő magyarokat, a köpönyegforgató szlovákokat, a térséget gyarmatként kezelő németeket, vagy olyan etnikai csoportokat, mint a cigányság. És még csak nem is a csehekkel lódult meg minden…

Majdnem a 4chanen kezdődött

Az egész labdás őrület 2009 nyarán indult a Drawball.com nevű site-on, ahol egy kerek terület egy szeletére rajzolhatnak bármit a userek. Egy csomó lengyel felhasználó kitalálta, hogy erejük egyesítésével, minden mezőt beszínezve felrajzolják a lengyel zászlót (lent egy timelapsen látható, ahogy 3:30 környékén ez sikerült).

A Krakow Post szerint az egész a 4chan szennyfórum német verzióján, a Krautchanen folytatódott, amikor egy brit user a lengyel akció miatt megrajzolta labdákkal, hogy rúgták ki Lengyelországot az Európai Űrügynökségből. Az angolt törve beszélő, de nagyon büszke lengyeleket cikizte ki (ráadásul fordítva felrajzolt zászlóval) és hamar népszerű lett, előbb az oroszok szálltak be az oltogatásba, majd sorra jelentek meg az egyes nemzetek, népek, politikai irányzatok labdái.

A lengyel oldalnak cikkünk írásakor, szerda délután 228 795 kedvelője van. A koncepció egyszerű: adott egy nemzeti színekbe öltöztetett gagyi gömb, amelyikben az összes nemzeti érzés tobzódik. Ez aztán kölcsönhatásba kerül más nemzetek labdáival, és vicceskedve reagálnak az aktuális politikai kérdésekre (pl. a menekültválságra).

Lehet saját lasztim?

Bárki csinálhat magának egy labdát, csak megnyitja a Paintet, rajzol egy nagy kört, beszínezi az adott zászlóval, rajzol bele két kis kört szemnek és kész (így készült el a fent látható művünk, a Magyarball). Bónusz, ha ad valami állandó karaktert neki, mint Szlovákiának a címerrel lekötött szem, Indiának a turbán vagy a briteknek a cilinder és a monokli.

Az oldal angolul van, de direkt szörnyű angolsággal, helyesírási hibákkal és szlavizmusokkal megspékelve (persze a többi nemzeti labda is erősen “töri” az angolt). Egyes képregények csak az adott országot foglalkoztató dolgokról szólnak, mint az alábbi, aminek lényege tömören: a Norvéglabda azzal menőzik, hogy az övé az egyik legjobb demokrácia, mire a cseh csak annyit mond: Barnevernet. A norvég dühösen iszkol el (a Barnevernet a norvég gyermekjóléti szolgálat, ami nemrég vitatott körülmények között vette el egy kint élő cseh pár gyermekeit).

Kép: Facebook/Czechball
Kép: Facebook/Czechball

Ha már csehek: megismerhetjük a cseh-szlovák viszonyt is, ami az egyik pillanatban még a külső országok szemszögéből is patent. Aztán a következő pillanatban a cseh nácinak, szaros magyarnak nevezi a szlovákot, az meg német prostinak, keleti Wehrmachtnak nevezi a csehet.

Kép: Facebook/Czechball
Kép: Facebook/Czechball

Persze a szlovákok velünk is haverkodnak, ha kell, a következő képregényben a vitatkozó országok közé betoppan az EU és közli, hogy a magyaroknak több migránst kell befogadnia, mire Szlovákia hevesen kiáll mellettünk.

Kép: Facebook/Czechball
Kép: Facebook/Czechball

Az egész oldalsorozat tehát a politika által végtelenül elbutított, a politikai vezényszavakat gondolkodás nélkül skandáló társadalomnak állít görbe tükröt. Amellett, hogy vannak az egyes országoknak labdáik, a régióknak és politikai irányoknak is készültek. Nemrég jelent meg az OlteniaBall, ami Románia déli részét figurázza ki, vagy ott az 5000 körüli lájkkal rendelkező NovorossiyaBall, az Ukrajnától háborúval elszakított területeknek.

Vannak aztán történelmi jellegű oldalak, mint a Szerb Királyságnak emléket állító Kingdom of Serbiaball. Vannak a nem létező országok oldalai, mint a magyar határhoz közeli Liberland labdája. És vannak olyan politikai jellegű oldalak, mint a Nacionalista Románialabda. Van még ezerféle, itt egy szép világtérképen össze is gyűjtötték őket, de egyik oldalról a másikra ugrálva is lehet szemezgetni.

Kép: Facebook/Polandball
Kép: Facebook/Polandball

Na, meg persze itt van a Hungaryball, Magyarország labdája is, sajnos még mindig tenger nélkül. :(

Kép: Facebook/Hungaryball
Kép: Facebook/Hungaryball

Ajánlott videó

Olvasói sztorik