Nagyvilág

Abbász: „Netanjahu még Hitlert is felmenti, hogy nekünk ártson”

A palesztin elnök azt mondta: nem tudják megvédeni magukat az izraeliek éles fegyvereitől. Az ENSZ-főtitkár mindkét felet az erőszak megfékezésére szólította fel.

„Netanjahu még Hitlert is felmenti a bűnei alól, csak azért, hogy nekünk árthasson” – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján. Abbász arra utalt, hogy az izraeli miniszterelnök kedden azt mondta: Hitler eredetileg nem kiirtani, csak száműzni akarta a zsidókat, de végül Hádzzs Amín al-Huszeini jeruzsálemi mufti tanácsára döntött a megsemmisítésük mellett.

Abbász szerint az utóbbi hetekben fellángolt palesztin erőszakhullám miatt Izraelt terheli a felelősség. „A megszállóknak a Kelet-Jeruzsálemben található szent helyek, főleg az al-Aksza mecset ellen intézett támadásai megnyitják a kapukat egy vallási konfliktus kirobbanása előtt” – jelentette ki. Az elnök szerint a palesztinok fellázadásának oka az állandó megszállás, a fiatalok jövőjének kilátástalansága. Hozzátette: „nem tudjuk megvédeni magunkat a zsidó telepesekkel és az izraeli hadsereg által ellenünk bevetett éles fegyverekkel szemben, nem tehetünk mást, minthogy a nemzetközi közösség védelméért folyamodunk”.

Ban Ki Mun mindkét szembenálló felet felszólította, hogy tegyenek erőfeszítéseket a válság megoldására.  Szerinte az izraeli és palesztin vezetőknek, vallási méltóságoknak, közéleti személyiségeknek határozottan ki kell állniuk a terrorizmussal szemben. Az ENSZ-főtitkár az elmúlt hetekben elhangzott, gyűlöletre uszító beszédeket aggasztónak nevezte. Szerinte az erőszak megfékezésének egyetlen módja a politikai megoldás, a palesztin területek megszállásának beszüntetése és a palesztin állam létrehozása. „A válság kirobbanásakor az izraeli oldalt a lehető legnagyobb önmérsékletre szólítottam fel. Nektek reguláris hadseregetek van, ezek pedig gyermekek!” – mondta az ENSZ-főtitkár arra utalva, hogy több merényletet palesztin kiskorúak követtek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik