Nagyvilág

Nem szűnik az eső a halálos tájfun után a Fülöp-szigeteken

Már 22 halálos áldozata van a Koppu tájfunnak, amely már trópusi viharrá szelídült és Kína felé tart.

A Koppu az idei második legerőteljesebb tájfunja, amelynek következtében emberek tízezreit kellett evakuálni útjából. A helyi katasztrófavédelem becslése szerint a vihar ilyen vagy olyan formában mintegy háromszázezer ember életére volt kihatással.

Az áradások, földcsuszamlások és hajóbalesetek következtében 22-en haltak meg – derült ki abból az összesítésből, amelyet az AFP francia hírügynökség készített a nemzeti és helyi hatóságoktól kapott adatok alapján.

MTI / AP / Bullit Marquez
MTI / AP / Bullit Marquez

A heves esőzések miatt a fővárostól, Manilától északra fekvő síkságon helyenként a házak tetejéig ért a víz. Mintegy 200 település van víz alatt.

Egy magas rangú mezőgazdasági tisztviselő elmondta, hogy mintegy 412 ezer tonna, aratásra váró rizs ment veszendőbe a Koppu tájfun miatt.

A Fülöp-szigetek térségén évente átlagosan húsz tájfun söpör végig. Két évvel ezelőtt minden idők legpusztítóbb vihara csapott le a szigetországra, a 2013 novemberi Haiyan tájfunnak 7300 halálos vagy eltűnt áldozata volt, és több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak vagy megrongálódott a házuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik