Nagyvilág
The Hungarian government's commissioner Attila Aszodi gives a press conferencre at the Gobelin Hall of the parliament building in Budapest on December 9, 2014. Hungary plans to expand its Paks nuclear power plant in 2018, which is financed largely by a loan from Russia.   AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Jóformán csak tiltakozók voltak a paksi bővítésről tartott müncheni meghallgatáson

24.hu
24.hu

2015. 10. 20. 21:23

Egy férfi félmeztelenül ment fel a pódiumra és átadta a pólóját Aszódi Attilának.

Nem volt nagy érdeklődés, főleg tiltakozók jelentek meg azon a müncheni közmeghallgatáson, amelyet a paksi bővítésről tartottak Aszódi Attila, a beruházásért felelős kormánybiztos részvételével – tudósít az Origo. Egy férfi levette a pólóját, amire egy atom-ellenes kijelentés volt írva, majd félmeztelenül felment a pódiumra és odaadta Aszódinak. „Csernobil és Fukusima után tényleg azt hiszik, hogy egyáltalán gondolni lehet egy nukleáris erőműre?” – tette fel a kérdést.

Németországban az utóbbi években szakítottak az atomenergiával, a közmeghallgatásra is nagy volt az előzetes érdeklődés, ehhez képest csupán 25-30 ember jelent meg. Egy felszólaló arról beszélt, hogy ha történik valami Pakson, annak a hatása Berlint is eléri és senkin nem lehet számon kérni például a gazdaságban keletkező veszteségeket egy katasztrófa esetén. Aszódi azt mondta, ha valahol megnövekszik a radioaktivitás, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy káros az egészségre. Arról is beszélt, hogy a csernobili reaktor nagyon eltért attól a típustól, amit most építeni szeretnének.

Német civilek azt is felvetették, hogy a tervezett erőmű-típus még nem épült meg sehol a világban, ezért nem lehet tudni, mennyire fog biztonságosan működni. Aszódi szerint, mire a paksi reaktorok elkezdenek épülni, Oroszországban és Fehéroroszországban már üzemelni fognak ilyen erőművek, így közvetlen tapasztalatok lesznek, és kísérletekben már meggyőződtek arról, hogy az új reaktorok teljesítik a biztonsági feltételeket.

Aszódi szerint az, hogy Németországban leállították az atomerőműveket, nem jelenti azt, hogy azok ne lennének biztonságosak, ráadásul a németeknek most Franciaországból kell importálniuk az áramot. A német civilek erre úgy reagáltak, hogy Aszódi téved, mert vannak időszakok, amikor pont Németország exportál Franciaországba áramot. A kritikák nagy része arra is kitért, hogy a tervezett reaktortípus elődjével Csehországban problémák voltak, amire a kormánybiztos úgy reagált, hogy a mostani magyar szabályozás szigorúbb tervezési követelményeket határoz meg, mivel már az unió területén épül az erőmű.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.