Nagyvilág

Jóformán csak tiltakozók voltak a paksi bővítésről tartott müncheni meghallgatáson

Egy férfi félmeztelenül ment fel a pódiumra és átadta a pólóját Aszódi Attilának.

Nem volt nagy érdeklődés, főleg tiltakozók jelentek meg azon a müncheni közmeghallgatáson, amelyet a paksi bővítésről tartottak Aszódi Attila, a beruházásért felelős kormánybiztos részvételével – tudósít az Origo. Egy férfi levette a pólóját, amire egy atom-ellenes kijelentés volt írva, majd félmeztelenül felment a pódiumra és odaadta Aszódinak. „Csernobil és Fukusima után tényleg azt hiszik, hogy egyáltalán gondolni lehet egy nukleáris erőműre?” – tette fel a kérdést.

Németországban az utóbbi években szakítottak az atomenergiával, a közmeghallgatásra is nagy volt az előzetes érdeklődés, ehhez képest csupán 25-30 ember jelent meg. Egy felszólaló arról beszélt, hogy ha történik valami Pakson, annak a hatása Berlint is eléri és senkin nem lehet számon kérni például a gazdaságban keletkező veszteségeket egy katasztrófa esetén. Aszódi azt mondta, ha valahol megnövekszik a radioaktivitás, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy káros az egészségre. Arról is beszélt, hogy a csernobili reaktor nagyon eltért attól a típustól, amit most építeni szeretnének.

Német civilek azt is felvetették, hogy a tervezett erőmű-típus még nem épült meg sehol a világban, ezért nem lehet tudni, mennyire fog biztonságosan működni. Aszódi szerint, mire a paksi reaktorok elkezdenek épülni, Oroszországban és Fehéroroszországban már üzemelni fognak ilyen erőművek, így közvetlen tapasztalatok lesznek, és kísérletekben már meggyőződtek arról, hogy az új reaktorok teljesítik a biztonsági feltételeket.

Aszódi szerint az, hogy Németországban leállították az atomerőműveket, nem jelenti azt, hogy azok ne lennének biztonságosak, ráadásul a németeknek most Franciaországból kell importálniuk az áramot. A német civilek erre úgy reagáltak, hogy Aszódi téved, mert vannak időszakok, amikor pont Németország exportál Franciaországba áramot. A kritikák nagy része arra is kitért, hogy a tervezett reaktortípus elődjével Csehországban problémák voltak, amire a kormánybiztos úgy reagált, hogy a mostani magyar szabályozás szigorúbb tervezési követelményeket határoz meg, mivel már az unió területén épül az erőmű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik