Nagyvilág

Dilma Rousseff fellélegezhet, nincs bizonyíték a korrupcióra

A brazil parlament tényfeltáró bizottsága nem talált bizonyítékot Dilma Rousseff hivatalban lévő elnök, illetve elődje, Luiz Inácio Lula da Silva érintettségére a Petrobras olajipari óriás korrupciós botrányában.

A testület következtetéseit tartalmazó jelentést hétfőn mutatta be a bizottság egyik tagja, Luis Sergiu parlamenti képviselő. Hangsúlyozta, az ország lakossága elsiklott afelett, hogy a bizottság elé citált tanúk a korrupciós botránnyal összefüggésben nem tettek említést Dilma Rousseffről.

A tényfeltáró bizottság dokumentumaiban nincsenek bizonyítékok arra, hogy Rousseff elnök vagy Lula volt elnök érintett lenne az ügyben, mondta a képviselő.

A hónapok óta a figyelem központjában lévő Petrobras-botrány alaposan megtépázta a baloldali államfő tekintélyét. Az elmúlt hónapokban többször voltak tömeges, több tízezer embert megmozgató tüntetések Brazília nagyvárosaiban Dilma Rousseff ellen, de voltak rokonszenvtüntetések is.

Rousseffet tavaly nyáron választották újra elnökké, és egy év után az ország legnépszerűtlenebb államfője lett a katonai diktatúra 1985-ös bukása óta, támogatottság nyolc százalékra apadt. A Petrobras-botrány kapcsán készített közvélemény-kutatások szerint a brazilok 66 százaléka az elnök leváltása mellett foglal állást, annak ellenére, hogy a politikusnőt csak egy éve választották újra az ország élére.

A korrupciós botrányok középpontjában a Petrobras állami olajcég és több tucat – egyes hírek szerint 62 – politikus áll, legnagyobbrészt a Munkáspárt politikusai, hivatalban lévő és volt honatyák, pártvezetők és kormányzók. Az ügyészség szerint dollármilliárdokat sikkasztottak el a legnagyobb brazil vállalaton keresztül, kenőpénzzel szerzett megrendelésekkel és más módszerekkel.

Rousseff ellen nem vizsgálódott az ügyészség, noha a feltételezett korrupciós ügyek időszakában hosszabb időn át a Petrobras felügyelőbizottságának a tagja volt. Ő maga tagadta, hogy bármilyen törvénytelenségért felelősség terhelné, és kijelentette, hogy nem áll szándékában lemondani.

A Petrobras korrupciós botrányával kapcsolatban vádat emeltek Eduardo Cunha, a törvényhozás alsóházának elnöke, valamint Fernando Collor de Mello volt államfő ellen is. Mindkét politikus azt állította, hogy nem tett semmi rosszat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik