Nagyvilág

A világ legnagyobb távirányítós autóival vasércet bányásznak

A több, mint háromszáz tonnát szállítani képes teherautók akár az év minden napján, éjjel-nappal dolgozhatnak.

A világ második legnagyobb vasérctermelője, a Rio Tinto csoport nemrégiben úgy döntött, hogy több, egymáshoz közeli ausztrál bányájában is távirányításúra alakítja át minden ötödik dömperszörnyét, összesen 69 darabot.

Az év minden napján, éjjel-nappal dolgozni képes autókat az 1200 kilométerre fekvő Perth központjában lévő irodából irányítják. Iparági szakértők szerint így minden autó ötszáz órával többet dolgozhat, mint a hagyományos módszerekkel, a sofőrök számára pedig kevésbé fárasztóak így a munkanapok.

Mindezek mellett persze a program óriási megtakarítást is jelent, hiszen jóval kevesebb dolgozó bányákhoz való utaztatását kell megoldaniuk és kisebb táborokat építhetnek. Igaz, a rendszer fenntartása és esetleges javítása is tetemes összegeket emészthet fel, de még mindig jóval nagyobb profitra számíthat a cég.

43654_Rio-Tinto-mining-2

A vállalat a közeljövőben még több munkafolyamatot szeretne automatizálni, vagy távolról irányíthatóvá tenni. A hirtelen váltás oka lehet egyébként az is, hogy a vasérc világpiaci ára Kína túltermelése és a gazdasági növekedés lassulása miatt a 2011-es 190 dollárról mostanra 58-ra csökkent.

Természetesen a rivális cégek is igyekeznek újítani, így a közeljövőben talán az ausztrál kontinensen kívül is megindul majd az átalakulás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik