Nagyvilág

Több ezren ordították Podgoricában, hogy “véged van!”

Több ezren tüntettek vasárnap este is a montenegrói kormány lemondását követelve Podgorica belvárosában, összecsapások is voltak a rendőrökkel. A montenegrói belügyminisztérium hétfőre virradóra közölte, hogy a tiltakozók és a rendfenntartók erő összetűzésében egy rendőr súlyosan és öten könnyebben megsérültek.

Helyszíni beszámolók szerint a parlament előtti téren rendezett tüntetésen több ezren vettek részt, követelve Milo Djukanovic miniszterelnök és kormányának távozását. A tiltakozók kövekkel, gyújtópalackokkal és üvegekkel dobálták a rendőröket, akik válaszul könnygázt vetettek be ellenük, és több demonstrálót megvertek. A hatóságok által nem engedélyezett tüntetés résztvevői kövekkel hajigálták a Djukanovic vezette a Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) és a Pink televízió székházát, gépkocsikat és belvárosi épületeket rongáltak meg.

A B92 szerbiai televízió szerint a Demokratikus Front (DF) ellenzéki párt buzdítására utcára vonuló tiltakozók a Slobodan Milosevic szerb és jugoszláv elnök megbuktatásának idejéből ismertté vált “gotov je” (véged van) szlogent skandálták. A DF jövő szombatig adott időt Djukanovicnak a távozásra és az átmeneti kormány megalakítására. Azzal fenyegetőzött, hogy ellenkező esetben Montenegró minden szegletéből érkeznek majd tüntetők Podgoricába, hogy érvényt szerezzenek a követelésnek.

Többezres tüntetések voltak Podgoricában szombaton is az országot kisebb megszakításokkal, elnöki vagy kormányfői minőségben negyed évszázada vezető Milo Djukanovic és kormánya ellen.

A rendbontások miatt vasárnap késő éjszaka Djukanovic elnökletével összeült a nemzetbiztonsági tanács, és teljes támogatásáról biztosította a tüntetőkkel szemben határozottan fellépő rendőrséget.

Nebojsa Medojevic, a DF egyik vezetője azt állította, pártja bizonyítékokat gyűjtött össze arról, hogy a múltban Djukanovic többször választási csalással került hatalomra, ezért kormánya illegitim. Medojevic szerint pártja meg akarja buktatni a Djukanovic-rezsimet, átmeneti kormány megalakítását követeli, és azt, hogy 26 év óta először tartsanak Montenegróban tiszta és igazságos választást. “Az ország mély gazdasági és politikai válságban van. Civilizált kiutat javaslunk ebből a helyzetből” – mondta az ellenzéki politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik