Nagyvilág

Kijevbe ismét visszatért a füstköd, 122 hektáron parázslik a tőzeg

Ismét füstköd borította be hétfőn a reggeli órákban Kijev több kerületét a Dnyeper folyó bal partján. A katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint a főváros körül 11 járásban, összesen 122 hektár területen, 24 gócpontban parázslik a tőzeg. Az elmúlt napok alatt a tűzoltók folyamatos munkája ellenére a tőzegtűz hétfőig egyre nagyobb területre terjedt ki. Múlt csütörtökön még csak tíz góc égett, és összesen 15 hektár területen parázslott, füstölt az aljnövényzet.

A katasztrófavédelem munkatársai helikopterekkel derítik fel az újabb és újabb gócokat, és folyamatosan vonnak be egyre több embert az oltásba. Jelenleg 322 tűzoltó 82 oltóberendezéssel igyekszik elfojtani a parázsló tűzfészkeket.

A szmog egyelőre a főváros külső részeit érinti a Kijevet kettészelő Dnyeper folyó bal partján. Oleh Ruban, az állami egészség- és járványügyi szolgálat kijevi részlegének vezetője a 112 Ukrajina tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy a reggeli órákban kismértékben – legfeljebb 1,4-szeresére – növekedett meg a káros anyagok mennyisége a levegőben Kijev több kerületében. Azt tanácsolta az ott lakóknak, hogy a füstködben lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig az utcán, igyanak sok vizet, tejet, joghurtot, kefirt és más folyékony tejterméket.

Ha az időjárás kedvezőtlenebbre fordul, és emiatt romlik a helyzet, akkor javasolni fogják a városvezetésnek, hogy a munkakezdés időpontját tegyék későbbre, délelőtt 10-11 órára, amikorra már nagymértékben eloszlik a füst, és a káros anyagok mennyisége az egészségre ártalmas szint alá csökken.

A tőzegtűz okáról egyelőre még feltételezéseket sem közöltek a kijevi hatóságok, ezért nem tudni, hogy szándékos gyújtogatás okozhatta-e az tüzeket.  Kijevben napok óta nem esett az eső, jelenleg 13-15 Celsius fok a nappali hőmérséklet.

Szeptember elején, két nappal tanévkezdés után felfüggesztették a tanítást a fővárosi iskolákban a Kijevet beborító füstköd miatt. A szmogot akkor az okozta, hogy 34-35 Celsius fokos kánikula volt, és a hőségben Kijev 30 kilométeres körzetében több helyen lángra kapott a száraz növényzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik