Nagyvilág

Fokozottan figyeli a Pegidát a német belső elhárítás

A kormány tagjai óva intették a német állampolgárokat, hogy csatlakozzanak az iszlámellenes mozgalomhoz, amely gyűlöletet kelt a menedékkérők és támogatóik ellen.

Veszélyesnek tartja és fokozott figyelemmel követi a Pegida mozgalmat a német alkotmányvédelmi hivatal – tudósít az MTI. A kormány több tagja óva intette a németeket, hogy csatlakozzanak az egy éve indult, „Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen” elnevezésű csoporthoz, amely hétfőn este ismét tüntetést tart Drezdában.

Johannes Dimroth, a német belügyminiszter szóvivője elmondta: nem vették ugyan operatív megfigyelés alá a Pegidát és társmozgalmait, de szorosan nyomon követik tevékenységüket, mert a tüntetéseiken egyre több uszítást tapasztalnak és az agresszió lehetőségének növekedését figyelték meg.

Az igazságügyi miniszter szerint a Pegidából és társaiból sarjad a menedékkérők és az őket támogató emberek elleni erőszak. A belügyminiszter pedig azt mondta: mindenkinek távol kell tartania magát azoktól, akik megfertőzik Németországot a gyűlölet mérgével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik