Külföld
Bõs, 2015. október 19.
Ban Ki Mun ENSZ-fõtitkár (b2), Robert Kalinák szlovák (b) és Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter (j) sajtótájékoztatót tart Szlovákiában, a bõsi menekülttáborban 2015. október 19-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az ENSZ főtitkár a bősi menekülttáborban járt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 19. 20:22

A menekültválság nem csupán európai, hanem globális ügy, amelynek megoldásához a globális szolidaritás kinyilvánítására van szükség, ugyanakkor a probléma megoldásában az Európai Uniónak (EU) vezető szerepet kell kapnia – jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn Pozsonyban. A világszervezet vezetője később a Bősön újranyitott menekülttáborba is ellátogatott.

Arról, hogy a menekültválság globális válaszokat igénylő kérdéssé vált, Ban Ki Mun hivatalos szlovákiai látogatása pozsonyi állomásán beszélt hétfőn Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatójukon.

Az ENSZ-főtitkár és a szlovák külügyminiszter találkozóján a migránsválság kérdésére adható válaszok, a közelgő párizsi klímakonferencia kihívásai, valamint a fenntartható fejlődés, a terrorizmus elleni harc és a konfliktusmegelőző diplomácia lehetőségei voltak a központi témák. Ban Ki Mun az európai migránsválság kapcsán azt mondta: egyetért azzal az elképzeléssel, hogy elsődlegesen a migránsválság kiváltó okait kell kezelni azok kialakulásának helyszínén, de mivel ez eddig nem járt sikerrel, most Európában is megoldást kell találni a kérdésre, s e tekintetben az ENSZ az EU vezető szerepével számol.

A globális szolidaritás válsága

Az ENSZ-főtitkár késő délután, Robert Kalinák szlovák és Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszterek kíséretében látogatást tett az augusztusban újranyitott bősi menekülttáborban. A magyar-szlovák határ közelében lévő településen, jelenleg, mintegy ötszáz – korábban Ausztriában menekültstátuszért folyamodott menedékkérő tartózkodik, egy Pozsony és Bécs között nyáron kötött megállapodás alapján.

Az ENSZ-főtitkár és a két belügyminiszter a menekülttáborban először az ott ideiglenesen elhelyezett menedékkérőkkel találkozott. Ban Ki Mun újságíróknak nyilatkozva a migránsválságot a globális szolidaritás válságának nevezte, és ezzel összefüggésben értékelte az osztrák és a szlovák fél között a menedékkérők ideiglenes elhelyezéséről kötött megállapodást, amit az együttműködés követendő példájaként említett.

Robert Kalinák a menedékkérők ideiglenes elhelyezését a szolidaritás olyan megnyilvánulásának nevezte, amely már bizonyította működőképességét. Hasonlóképpen vélekedett Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter is, hangsúlyozta: a jövőben fontos lenne, hogy a migránsválság tranzit országai hasonló felajánlásokat tegyenek a rászoruló célországoknak.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.