Nagyvilág

Visszaragasztatták a gyapotot az üzbég parasztokkal

A térségbe várták a miniszterelnököt, le akarták nyűgözni a szép fehér gyapotmezővel, csakhogy már learatták a termést.

Megparancsolták Üzbegisztán egyik tartományában a parasztoknak, hogy ragasszák vissza a learatott gyapotot a növényekre, mert a térségbe érkezik az ország miniszterelnöke – tudósít a Szabad Európa Rádió. A közép-ázsiai térségben most sem ritkaság, hogy a helyi fejesek igencsak messzire mennek, hogy elkápráztassák a látogatóba érkező magas rangú vezetőket, itt is ez történt. Négyszáz embert fogtak munkára, hogy hófehér gyapotföldek és ragyogóan tiszta út fogadják a miniszterelnököt, konkrétan ragasztóval kellett visszaerősíteni a termést, míg mások az országutat söprögették.

Egy helyi gazdálkodó azt mondta: a feladat elvégzésére a tartományi kormányzó adott parancsot, munkahelyükről kérték el az embereket a gyapotragasztásra. Végül kiderült, hogy a túlbuzgó kormányzó teljesen feleslegesen törte magát, mert a miniszterelnök másik útvonalat választott.

A gyapotragasztgatás nem példa nélküli: 2009-ben ugyanezt megcsinálták, amikor az üzbég elnök látogatott a tartományba, idén tavasszal pedig virágokat ragasztgattak a csupasz faágakra.

A volt szovjet tagköztársaságok közül még Oroszországban is élnek a régi reflexek: Szuzdalban a rossz állapotú házakat molinókkal takarták le, amitől messziről szépen felújítottnak tűnnek, hogy a városba látogató Vlagyimir Putyin elégedett legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik