Nagyvilág

Szíria: összecsapás a kormányerők és a felkelők között

Az orosz légierő támogatását élvező szíriai kormányhadsereg a felkelők állásait támadta pénteken az észak-szíriai Aleppó közelében – jelentette egy ellenzéki szervezet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport arról számolt be, hogy az ország második legnagyobb városától mintegy tíz kilométerre délre heves összecsapások voltak pénteken a szemben álló felek között. A tájékoztatás szerint a szíriai kormányerők több települést visszafoglaltak a lázadóktól.

A libanoni pánarab al-Majadín televíziós csatorna biztonsági forrásokra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a Bassár el-Aszad elnökhöz hű fegyveres erők Aleppótól délre három frontot nyitottak a felkelők ellen.

Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű OSDH igazgatója azt közölte, hogy a szíriai kormányhadsereg és az orosz harci gépek által támadott körzet közel fekszik az Aleppót Damaszkusszal összekötő legfőbb autóúthoz.

A megosztott Aleppó nyugati részét a hadsereg, keleti felét pedig a kormány megdöntéséért harcoló lázadók ellenőrzik.

A Szíriában élő aktivisták széles körű hálózatára, orvosi és katonai forrásokra támaszkodó OSDH szerint a Homsz várostól északra dúló harcokban és orosz légicsapásokban csütörtökön hatvan ember, köztük harminc nő és gyerek vesztette életét.

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik