Külföld

Putyin az afgán fegyveresek beszivárgása miatt aggódik

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 16. 12:48

Az orosz elnök felszólította közép-ázsiai kollégáit, készüljenek fel egy esetleges támadás együttes visszaverésére a kazahsztáni fővároshoz, Asztanához közeli Burabajban, a Független Államok Közösségének (FÁK) és az Eurázsiai Gazdasági Szövetség gazdasági tanácsának csütörtökön kezdődött kétnapos csúcstalálkozóján.

A felszólalásra egy nappal azután került sor, hogy Barack Obama amerikai elnök bejelentette, a korábbi tervekkel ellentétben 1000 helyett 5500 katonát kíván állomásoztatni az Egyesült Államok 2016 után Afganisztánban.

2500 orosz állampolgár harcol az ISIS-ben

Vlagyimir Putyin azt hangoztatta, hogy válságközeli állapotok uralkodnak Afganisztánban, és felszólította közép-ázsiai kollégáit, készüljenek fel egy esetleges támadás együttes visszaverésére. A volt közép-ázsiai szovjet tagköztársaságok közül Türkmenisztánnak, Tádzsikisztánnak és Üzbegisztánnak van közös határa Afganisztánnal.

A különböző terrorszervezetek nem rejtik véka alá a további terjeszkedésre vonatkozó terveiket – emelte ki az orosz elnök a televízió által is közvetített beszédében.

Egyik céljuk, hogy benyomuljanak a közép-ázsiai térségbe. Fontos, hogy készen álljunk rá, hogy együttesen válaszoljunk ennek a forgatókönyvnek a megvalósulására

– mondta.

Putyin ismételten aggodalmát fejezte ki a főként a Közel-Keleten tevékenykedő Iszlám Állam dzsihadista szervezet soraiban harcoló orosz állampolgárok miatt, és kijelentette, “nem engedi meg, hogy a Szíriában szerzett harci tapasztalataikat otthon használják fel”. Becslések szerint 5-7 ezer FÁK-állampolgár harcol az Iszlám Állam soraiban – mondta Putyin. Közülük mintegy 2500-an orosz állampolgárok.

Vannak-e incidensek a határnál?

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta Szíriában, a kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az ISIS állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

Ugyancsak pénteken a türkmén külügyminisztérium azt közölte, hogy a kazah elnök “valótlan” megjegyzésével ellentétben Türkmenisztánnak nincs tudomása semmiféle olyan “incidensről”, amely az Afganisztánnal közös határánál történt volna. Nurszultan Nazabajev csütörtökön arról beszélt, hogy tudomása van bizonyos “incidensekről”, amelyek az afgán-türkmén határnál történtek, további részleteket azonban nem árult el.

Afganisztán könnyen átjárható határon osztozik Türkmenisztánnal, Üzbegisztánnal és Tádzsikisztánnal is.

A FÁK-államok vezetői a csúcstalálkozón nyilatkozatot fogadtak el egyebek között a nemzetközi terrorizmus elleni harcról és a tagországok katonai együttműködésének koncepciójáról a 2020-ig terjedő időszakra. Ezenkívül döntést hoztak határvédelmi és egyéb intézmények közös csoportjának létrehozásáról a külső határokon esetleg bekövetkező válsághelyzetek kezelésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.