Nagyvilág

Letiltották a tévés meteorológust, mert kételkedik a globális felmelegedésben

A francia köztévé legnagyobb gondja az volt, hogy Philippe Verdier a tévés népszerűségét használta fel magánvéleménye hangoztatására.

Letiltottak a francia köztévében egy meteorológust, aki könyvében „viszonylagosnak” értékelte a globális felmelegedés következményeit. Philippe Verdier úgy véli: az intézkedés sérti a szólásszabadságot és nem tartja kizártnak, hogy poliikai nyomásgyakorlás áll a televízió döntése mögött.

Párizsban másfél hónap múlva tart az ENSZ klímakonferenciát, Verdier azt mondta: mihelyst valaki megkérdőjelezi ennek legitimitását, a véleményét törlik. A meteorológus szabadságon volt, hogy „Éghajlatnyomozás” című könyvét népszerűsítse, hétfőn kellett volna ismét adásba kerülnie, de közölték vele, hogy „nem kívánatos személy”. Azt írták neki, hogy jövő héten behívják majd egy beszélgetésre, amely eldönti a sorsát.

A France Télévisions arra a szakmai etikai szabályra emlékeztetett, hogy senki nem használhatja fel a vállalat által biztosított szakmai státuszát magánvélemények hangoztatására. Márpedig Verdier tévés meteorológusként írt könyvében bagatellizálja a globális felmelegedést és „manipulált tudósokról”, „vak médiáról” és „haszonleső civil szervezetekről” beszél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik