Nagyvilág

Horvát határzár: Van C-terv

Horvátországnak van Szlovéniával egyeztetett terve a menekültválság kezelésére, amely az után lép életbe, hogy Magyarország éjféltől lezárja a magyar-horvát zöldhatárt – közölte a horvát kormányszóvivő, akit a Reuters hírügynökség és az Index.hr horvát hírportál idézett pénteken.

“Zoran Milanovic horvát kormányfő állandó kapcsolatban áll Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel. Csütörtöki brüsszeli megbeszélésük után Milanovic és Cerar kormányfő pénteken is többször beszélt telefonon az időszerű menekülthelyzetről. Horvátországnak már korábban volt C terve, amelyről Szlovéniával állapodott meg. Abban az esetben, ha Magyarország lezárja a határt, Horvátország elkezdi végrehajtani ezt a tervet Szlovéniával egyetértésben és állandó koordinációval” – mondta a szóvivő, akit sem az Index.hr, sem a Reuters nem nevezett meg.

A szóban forgó tervről Ranko Ostojic horvát belügyminiszter péntek este tájékoztatja a közvéleményt. Vesna Pusic horvát külügyminiszter a Nova TV horvát televíziónak úgy nyilatkozott: Magyarország azzal, hogy határzárat rendel el, nem fogja tudni megállítani a migránsokat, azok továbbra is jönni fognak Horvátországba és Szerbiába is. A külügyminiszter úgy vélte, az unió külső határait Görögországban kell megvédeni, amelyre ott van a Frontex, az Európai Unió határőrizeti szerveinek koordinációjáért felelős intézménye.

Magyarországnak nem állhat érdekében, hogy destabilizálja szomszédait – tette hozzá. Az Index.hr azt írta, korábban olyan találgatások voltak, hogy a közös horvát-szlovén terv a menekültek Szerbiába való visszatérítését jelenti, de a hírportál nem hivatalosan úgy értesült, hogy valójában a menekülteknek a horvát-szlovén határhoz való elszállítását irányozza elő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Magyarország éjféltől Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt. Azt mondta, a magyar-horvát zöldhatár lezárásától hasonló eredményt várnak, mint a szerb határszakaszon már bevezetett ugyanilyen intézkedéstől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik