Nagyvilág

Erdogan nem érti, miért nem engedik be Törökországot az EU-ba

Gúnyosan szólt arról, hogy míg Merkelt 30-40 ezer menekült befogadásáért Nobel-békedíjra esélyesnek tartották, Törökország 2,5 millió embert fogadott be és fel sem merült a neve.

Bírálta az Európai Unió Törökországgal szembeni magatartását Recep Tayyip Erdogan török államfő, nem sokkal azután, hogy az EU-tagállamok vezetői Brüsszelben nagy vonalakban megállapodásra jutottak az együttműködés részleteiről. „Miért nem engedik be Törökországot az Európai Unióba?” – tette fel a kérdést Erdogan, aki szerint mind a gazdaság fejlettségét, mind a tagsági kritériumok teljesítését tekintve jobban állnak, mint több uniós tagállam.

Török szakértők abban is kételkednek, hogy a menedékkérők törökországi feltartóztatása eredményes lehet. A kérdés nyilván vezető téma lesz Angela Merkel vasárnapi isztambuli látogatásán. Erdogan gúnyosan szólt arról, hogy többen is a Nobel-békedíj lehetséges várományosaként emlegették Merkelt. Szerinte politikai szempontok játszanak közre abban, hogy valakit 30-40 ezer menekült befogadásáért már Nobel-esélyesnek tartanak, miközben Törökország 2,2 millió szíriait és 300 ezer irakit fogadott be, de fel sem merült az esélyesek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik