Nagyvilág

Elöntötte  Horvátországot az özönvízszerű eső

Dubrovniktól Isztriáig az esővíz elárasztotta az utakat, a városközpontokat és épületeket, a hömpölygő víztömeg darabokat szakított le a járdákból és úttestekből, milliós károkat okozva.

Özönvízszerű esőzések és ezek nyomán árvizek sújtják Horvátországot – írta az Index.hr horvát internetes portál pénteken.

Még tart a gát

Szinte szünet nélkül esik az eső, a meteorológusok szerint a felhőszakadás a hétvégén is folytatódik. Az ítéletidő elsősorban az ország középső részén és a tengerparton okozott súlyos károkat, ahol rövid idő alatt négyzetméterenként helyenként 150 liternyi csapadék is lehullott.

A közép-horvátországi Károlyvárosban (Karlovacon) árvízkészültség van érvényben. Pénteken tetőzött a Kupa és a Korana folyó, amelyek vízszintje tovább emelkedik. A gát még tartja magát, de 300 épület és 26 út van víz alatt a város körzetében – írta a hírportál.

A tavalyihoz hasonló árvíztől tartanak

Tihomir Jakovina mezőgazdasági miniszter két nappal korábban, amikor a városban járt, kijelentette: nem lesz a 2014-es hasonló árvíz.

A miniszter szerint négy év alatt 105 millió kunát (4,5 milliárd forint) költött a kormány Károlyváros árvízvédelmére, ezért annak védettnek kell lennie az áradásoktól.

Horvátországban 2014-ben is súlyos károkat okozott az árvíz, településeket öntött el Szlavóniában, a boszniai határ közelében, ahol még mindig tart az újjáépítés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik