Nagyvilág

Csehországba tényleg alig mennek menekültek

Több mint 7000 menekültet vett őrizetbe az év első kilenc hónapjában a cseh rendőrség, ami a duplája a tavalyi év azonos időszakában őrizetbe vetteknek – közölte pénteken Prágában Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője. Magyarországon ennyi egy hétvégén előfordul.

Tavaly 4822 illegális külföldi bevándorlót vettek őrizetbe a cseh hatóságok. Az őrizetbe vett migránsok száma Rendlová szerint májustól folyamatosan emelkedik. Rekordhónapnak augusztus számít, amikor 1767 külföldi bevándorlót fogtak el a rendőrök. Csehország augusztus közepétől megszigorította államhatárai őrzését, szeptember közepétől pedig szúrópróbaszerűen a cseh-osztrák zöldhatárt is ellenőrzik.

A január-szeptemberi időszakban 150 embercsempészt is őrizetbe vettek, ötvennel többet mint tavaly. A csempészek többsége gépkocsijával érvényes úti okmányok nélküli külföldi állampolgárokat szállított Csehországban. Az őrizetbe vett külföldiek többsége szír, afgán, pakisztáni, iraki és koszovói származású volt.

Menedéket 1115 külföldi állampolgár kért az első kilenc hónapban Csehországban, míg a tavalyi év azonos időszakában csak 301. A menedékkérők több mint felét ukrán állampolgárok tették ki. A második helyen a kubaiak, míg a harmadikon a szír állampolgárok vannak. Szeptember végéig hivatalosan 46 külföldi állampolgár kapott menedéket Csehországban.

A belügyminisztérium hivatalos kimutatása szerint szeptember végén több mint 460 ezer külföldi állampolgárt élt Csehországban. Közülük 257 ezren állandó tartózkodási engedéllyel, míg a többiek ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik