Nagyvilág

Zágráb nem épít kerítést Szerbiával közös határán

Horvátország nem épít kerítést Szerbiával közös határán – mondta a horvát külügyminiszter csütörtökön újságíróknak Opatovacon. Vesna Pusic a Horvátországot sújtó migrációs nyomás óta először látogatott el az opatovaci sátortáborba.

Kijelentette: Horvátország egyike azon országoknak, amelyek európai hozzáállással próbálják megoldani a migránskérdést. A politikus hangsúlyozta, hogy Horvátország nem épít sem falakat, sem drótkerítést, hanem külpolitikai lépéseket tesz, saját területén pedig emberségesen bánik a menekültekkel.

A miniszter szerint miközben európai szinten tárgyalások folynak arról, hogyan lehetne megállítani a menekülthullámot, Magyarország régóta azzal fenyegetőzik, hogy lezárja zöldhatárát, jóllehet közben teljesen együttműködik és fogadja területén a menekülteket, akiket továbbszállít az osztrák határra.

“Ez kritikus pillanat, amelyben Európa eldöntheti, a drótkerítések földje lesz-e ismét, vagy az együttműködés ésszerű kontinense, amely politikai úton oldja meg a konfliktusokat, amelyeket az ilyen szerencsétlen helyzetek és migrációs körülmények okoznak” – húzta alá.

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe – a magyar-szerb zöldhatár lezárása – óta 178 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Horvátország területére – a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe – szerda éjféltől csütörtök reggel 9 óráig közel 2081 migráns érkezett, akiket az opatovaci sátortáborból vonattal és buszokkal folyamatosan szállítanak a magyar határra. Szerdán 24 óra alatt 4814 embert regisztráltak a befogadóállomáson, valamivel kevesebbet, mint az elmúlt napokban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik