Nagyvilág

Több ezer amerikai katona marad Afganisztánban

A korábbi tervekkel ellentétben 1000 helyett 5500 katonát kíván állomásoztatni az Egyesült Államok 2016 után Afganisztánban – jelentette be csütörtökön Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Obama ezzel lemondott arról, hogy teljesítse az Egyesült Államok által viselt leghosszabb, több mint 14 éve tartó háború lezárására vonatkozó ígéretét, és mind Afganisztánban, mind Irakban “aktív” katonai küldetéseket hagy hátra hivatali utódjára. Az előbbi, közép-ázsiai országban jelenleg csaknem 10 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot. Az elnök, aki szerint a biztonsági helyzet még mindig rendkívül törékeny Afganisztánban, hangot adott  annak a véleményének, hogy a korábban tervezettnél több amerikai katona jelenléte kínálja a legjobb esélyt a hosszú távú sikerre. A döntést az Egyesült Államok nemzetbiztonsága szempontból “létfontosságúnak” nevezte.

Az Egyesült Államok a jövő év nagy részében a jelenlegi 9800 fős szinten tartja az afganisztáni katonai kontingens létszámát, majd 2017-re, második elnöki ciklusa végére 5500-ra csökkenti azt. Az amerikai egységek Kabulban és a bagrami légi bázison, valamint Dzsalálábádban és Kandahárban állomásoznak majd.

Az Iszlám Állam Afganisztánban terjeszkedik

A katonák folytatják majd terrorelhárító tevékenységüket, emellett kiképzik és támogatják az afgán fegyveres erők egységeit, amelyek az ország egész területén átvették a vezető szerepet a hadműveletekben. Az amerikai csapatkivonás ütemét a katonai parancsnokokkal folytatott megbeszélések után fogják meghatározni.

Barack Obama korábban kijelentette, hogy a jövő év végéig egy kisebb kontingens kivételével minden amerikai erőt hazarendel Afganisztánból, de katonai vezetők egy nagyobb csapatlétszám fenntartása mellett érvelnek.

Az Egyesült Államok Obama elnök 2008-as választási ígéretének megfelelően 2011 végén kivonta katonai egységeit Irakból, ám az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet térnyerésének következtében tavaly óta ismét amerikai tanácsadók segítik a helyi erőket és amerikai harci gépek támadják a militánsok objektumait. Az IÁ Afganisztánra is kezdi kiterjeszteni befolyását. Washingtoni kormányzati illetékesek szerint az amerikai csapatok afganisztáni jelenlétének meghosszabbításáról szóló tárgyalások Asraf Gáni afgán elnök márciusi washingtoni látogatásakor kezdődtek. A NATO védelmi miniszterei a múlt héten egyetértettek abban, hogy a szövetség erőnek nagyságát a biztonsági helyzetnek, nem pedig egy rögzített határidőnek kell meghatároznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik