Nagyvilág

Nincs mese: ha így halad, még polgármester is lehet az Északi-sarkon a Télapó

Megválasztották a Télapót. Ezen túl Északi-sark polgárait képviseli majd a helyi önkormányzatban. Mindez nem egy modern mese, hanem hír az Egyesült Államokból, pontosabban Alaszkából.

kép: Wikipédia
kép: Wikipédia

A North Pole (magyarul Északi-sark) nevű város valójában nem csak az északi sarkponttól esik messze, de Alaszka legészakibb városától Barrowtól is majd másfél órányi repülőútra, délre fekszik. Az 1950-es évek elején benépesülő területet azért nevezték el így, hátha sikerül egy játékgyárat a környékre csábítani, ami munkát adott volna az embereknek. Bár ez nem jött össze, a 2100 lakosú város azért mindent megtesz, hogy hasznot húzzon a karácsony köré kiépült iparágból. Úgy hirdetik magukat, mint a város, amit egész évben átjár a karácsony szelleme: a North Pole mellett elhaladó főútnál, egy régi kereskedőházban berendezték a a Mikulás házát is.

North Poleban él egy férfi, akit hivatalosan úgy hívnak, Santa Claus (vagyis Télapó). Nem tudni, hogy a szülei adták-e neki ezt a nevet, vagy később maga harcolta ki, hogy viselhesse. A helyi lap, a Fairbanks Daily News-Miner mindenesetre azt közölte, hogy Santa Claus megnyerte a hattagú városi önkormányzat egy megüresedő helyére kiírt választást. A cikk szerint Santa Claus vörös bársonykabátjában, október hatodikán kezdte meg a kampányt, és végül 58 szavazattal nyert. Ő vezeti a kereskedelmi bizottságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik