Nagyvilág

Netanjahu tárgyalna a palesztin elnökkel

Hazugságnak nevezte az izraeli miniszterelnök, hogy túlzott erőszakot alkalmaznának az izraeliekre támadó palesztinokkal szemben.

Visszautasította Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, hogy túlzott erőszakot alkalmaznának az izraeliekre támadó palesztinokkal szemben, egyben kijelentette, hogy kész tárgyalni Mahmúd Abbász palesztin elnökkel az erőszakhullám csillapítása érdekében – tudósít az MTI.

Netanjahu elmondta: nemzetközi diplomáciai erőfeszítések zajlanak az erőszakhullám további elharapózásának megakadályozására, szó van egy esetleges jordániai csúcstalálkozóról is Abbásszal. Ehhez azonban szerinte a palesztin elnöknek előbb le kell csillapítani az erőszakhullámot, „annak gerjesztése helyett”.

Hazugságnak nevezte Netanjahu, hogy Izrael meg akarná változtatni a status quot Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, valamint hogy Izrael palesztinokat végezne ki szándékosan. Igazságtalannak nevezte azokat az amerikai diplomácia részéről is szóba hozott vádakat, melyek szerint az izraeli biztonsági szervek túlzott erőszakot alkalmaznának.

Az izraeli vezetés videofelvételeket mutatott be Netanjahu sajtótájékoztatóján, mellyel azt akarják igazolni, hogy Abbász nem mondott igazat szerdai tévébeszédében, amikor egy általa bemutatott fényképen szereplő 13 éves palesztin fiúról azt állította, hogy Izrael hidegvérrel kivégezte. A bemutatott felvételeken a fiú unokatestvérével együtt, késsel a kezében látható, ahogy egy járókelőt kergetnek, majd megkéselnek egy izraeli gyereket. Az izraeli közlés szerint a 15 éves unokatestvért az izraeli biztonsági erők lelőtték, de a fiatalabb fiú nem halt meg és nem is lőttek rá, őt a helyszínen elütötte egy autó, de hamarosan kiengedik a kórházból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik