Nagyvilág

Az EP megszavazott még 400 millió eurót a menekültügyre

Szerdán az Európai Parlament elfogadta az Európai Bizottság javaslatát, így további 401,3 millió eurót biztosít az Unió idén a menekültválság kezelésére. Az EU Törökországra összpontosít.

A most megszavazott pluszforrással a legnagyobb bevándorlók tömegével küzdő uniós tagállamok, a menedéket nyújtó országok és az érintett uniós ügynökségek költségvetését egészítik ki – írja az Index.

Hosszabb távú megoldás kell

Ez lépés csak tűzoltásnak számít, ugyanis az EP-képviselők megjegyezték: felül kell vizsgálni az Unió hét évre szóló keretköltségvetését, hogy kellően hosszú távú pénzügyi döntések születhessenek a várhatóan még sokáig napirenden maradó menekültügy kezelésére.

Mivel azonban a menekültválság várhatóan évekig elhúzódik, ezért hosszú távon is elegendő forrást kell biztosítani a terület számára.

Nyomást helyeznek Törökországra

Az európai vezetők tárgyalásai leginkább azokra az intézkedésekre összpontosítottak, amelyekkel a menekültválságnak kitett Törökország helyzetét lehetne enyhíteni – derül ki a BBC News cikkéből. Az Európai Unióba ugyanis közel 600 ezer bevándorló érkezett a törökországi tengeri úton.

Az uniós forrásokért cserébe Törökország bevezet több menekültügyi eljárást, és hat menekültfogadó állomást épít ki, az unióval közös finanszírozásban.

A jövőben arra lehet számítani, hogy az unió nyomás alá helyezi a török kormányt, hogy gyors előrelépés érjen el az úti okmányok nélkül az EU-ba érkező menedékkérőkkel kapcsolatban. Szerdán az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans látogatott Törökországba a menekültválságról tárgyalni, a hétvégén pedig a német kancellárt, Angela Merkelt várják Ankarába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik