Nagyvilág

Amerikai katonák ezrei maradnak Afganisztánban

obama, merénylet (obama, merénylet)
obama, merénylet (obama, merénylet)
Csapatkivonás? Micsoda? Uraim, ez most nem időszerű, támad a Talibán, erősnek kell mutatkoznunk! - mondhatta Barack Obama a vezérkarának és az afgán vezetésnek. Az biztos, hogy 2017-ig otthagynak 5500 honvédet.

Az utóbbi hetekben megint a középpontba került Afganisztán, miután Kunduzba benyomultak a tálibok és csak egy kórház szénné bombázásának árán tudtak az amerikaiak és az afgán kormányeről ellenállni a fegyvereseknek. Történt ez akkor, amikor Omál molla utódlása miatt megosztottak a tálibok, akik a beszivárgó Iszlám Állammal is harcban állnak. Mindezek miatt Barack Obama mégis úgy döntött 2017-ig biztosan hagy 5500 katonát Afganisztánban – írja a Washington Post.

A döntés nem ad hoc jelleggel született meg, helyi vezetőkkel és a vezérkarral is egyeztetett az amerikai elnök. Arról is döntés született, hogy a mostani 9800 fős afganisztáni kontingens zömét 2016-ban is tovább állomásoztatják. Most már persze a kiképzésen lesz a fő hangsúly, szeretnénk egy ütőképes, elit terrorellenes egységet összerakni az afgán haderőn belül. Különleges műveleteket is végeznek az al-Kaida ellen, maradnak a dróntámadások is.

2014 májusában még azt mondta Obama, hogy 2016 végére egy ezer fős kabuli csapaton kívül nem marad amerikai katona Afganisztánban. Ez mégsem így lesz, és ez újabb kiadásokkal járhat. Az 5500 fős csapat évi 15 milliárd dollárt emészt majd fel, és reakció az egyre komolyabb veszteségekre, amiket az afgán kormányerők könyvelnek el.

Az Agganisztánban maradó amerikai erőket vélhetően Kabulban, a bagrami légibázison, Kandahárban és Dzsálálábádban állomásoztatják majd. Közben a harcok sem csitulnak, nemrég délen, Kandahár térségében zajlott le egy afgán-amerikai hadművelet a tálibok ellen. A jelenlegi felállás mutatja a jövő amerikai globális terrorellenes tervét: sehol sem állomásoztatnak nagyobb erőket, de a világ több pontján lesznek kisebb terrorellenes csapataik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik