Nagyvilág

Letartóztatták az algériai lebukott merénylő társait

Sid Ahmed Ghlam azzal került be a hírekbe, hogy anno lábon lőtte magát, ezzel bukott le. Az al-Kaidával is kapcsolatot ápolt, templomokat akart megtámadni.

Letartóztattak Franciaországban két férfit szerdán azzal a gyanúval, hogy közük volt egy párizsi templom ellen idén áprilisra tervezett, de nem kivitelezett támadáshoz – mondta egy névtelenséget kérő rendőrtiszt.

A két férfit Seine-Saint-Denis-ben vették őrizetbe. Logisztikai segítséget nyújthattak a templomok ellen tervezett támadások fő gyanúsítottjának, Sid Ahmed Ghlamnak, akit már áprilisban letartóztattak a francia hatóságok.

Ghlam algériai állampolgár, számítástechnikát tanult korábban. A gyanú szerint Párizs elővárosában, Villejuifben akart támadást végrehajtani egy-két templom ellen. A merényletet egy feltehetően Szíriában tartózkodó emberrel együtt tervezték, akivel üzeneteket váltottak. Ghlamot azzal is gyanúsítják, hogy megölt egy nőt egy kocsiban, amit a merényletekhez akart ellopni tőle.

A férfinél egyébként olyan iratokat találtak, amik az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz kötődnek, kocsijában és lakásán pedig fegyverekre, lőszerre és golyóálló mellényekre bukkantak. Ghlamot végül egy baleset buktatta le: véletlenül az utcán lábon lőtte saját magát – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik