Nagyvilág

Jelentőset bólintott az Őrök Tanácsa

Ali Hamenei ajatollah (ali hamenei, )
Ali Hamenei ajatollah (ali hamenei, )
Rejtélyes, sőt titokzatos, egyenesen misztikus csoport az iráni Őrök Tanácsa. Mégis az ő kezükben van az a hatalom, hogy elfogadják a nemzetközi atommegállapodást.

Az egy dolog, hogy az érintett államok rábólintottak az Iránnal kötendő atommegállapodásra, sok ország esetén ezt a törvényhozásnak is el kell fogadnia. Iránban bonyolultabb a helyzet, itt első körben a parlament fogadta el az egyezményt, második körben most az Őrök Tanácsa – írja a Reuters.

Az Őrök Tanácsának 12 tagja van, közülük hatot a legfőbb vallási (és világi) vezető, Ali Hamenei ajatollah nevez ki, hat jogászt pedig a parlament. Feladatuk a törvények vizsgálata a vallási jog és az ezen alapuló alkotmány alapján. Az ajatollah mondja ki a végső szót, de egyelőre még nem tudni az álláspontját (bár gyanús, hogy egyetértése nélkül nem jöhetett volna létre a deal).

Még júliusban állapodtak meg a nagyhatalmak (köztük az USA és Oroszország) abban, hogy szép lassan szanálják a szankciókat Irán ellen, ha átláthatóvá teszi atomprogramját és nem használja azt fegyverkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik