Nagyvilág

Hiányolják az EU-tagállamok részvételét a menekültválságban

Még megfelelő számú szakembert sem sikerült biztosítani a menedékkérők regisztrációjához.

Az Európai Unió tagállamai nem teljesítették a menekültválság kezelésére tett vállalásaikat – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. A válságkezelés elsősorban arra irányulna, hogy enyhítsék a frontországokra – Görögországra és Olaszországra – háruló terheket, ugyanakkor még megfelelő számú szakembert sem biztosítottak a tagállamok, akik a menedékkérők regisztrációját segítenék ezekben az országokban.

Timmermans hozzátette, hogy Brüsszel arra is várja még a választ, hány menedékkérő fogadására képesek a tagállamok. Ugyan nemrég megállapodás született 160 ezer ember áthelyezéséről a frontországokból, de mindössze 19 embert vittek el ennek keretében, Olaszországból Svédországba.

A bizottsági alelnök felszólította a tagállamok kormányait, hogy tegyenek felajánlásokat a török, libanoni és jordániai menekülttáborokban élők életkörülményeinek javítására, mert ettől lehet remélni a menekültáradat visszafogását. Az Afrikából érkező migráció visszaszorítására is létrehoztak egy alapot, de ehhez is hiányoznak a felajánlások.

A tagállamok vezetőinek meg kell mutatniuk, hogy Európának van közös stratégiája, a szavak mellé cselekedeteknek kell társulniuk – mondta Timmermans.

A bizottsági alelnök szerdán egyeztetni fog Ankarában Törökország szerepvállalásáról – az ország kulcsszerepet játszik a válságban, ugyanis több mint 2,2 millió szíriainak ad menedéket és az egyik legfontosabb tranzitország az Európába érkezők számára. Az EU akár egymilliárd eurót is juttatna Törökországnak a menekültek regisztrálásáért és körülményeik javításáért, a törökök cserébe vízummentességet várnak – emlékeztet a dpa német hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik