Nagyvilág
First Vice-President of the European Commission Frans Timmermans addresses a press conference on the refugee crisis after a read-out from the College meeting at the EU headquarters in Brussels on October 14,  2015. AFP PHOTO / JOHN THYS

Hiányolják az EU-tagállamok részvételét a menekültválságban

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 10. 14. 15:50

Még megfelelő számú szakembert sem sikerült biztosítani a menedékkérők regisztrációjához.

Az Európai Unió tagállamai nem teljesítették a menekültválság kezelésére tett vállalásaikat – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. A válságkezelés elsősorban arra irányulna, hogy enyhítsék a frontországokra – Görögországra és Olaszországra – háruló terheket, ugyanakkor még megfelelő számú szakembert sem biztosítottak a tagállamok, akik a menedékkérők regisztrációját segítenék ezekben az országokban.

Timmermans hozzátette, hogy Brüsszel arra is várja még a választ, hány menedékkérő fogadására képesek a tagállamok. Ugyan nemrég megállapodás született 160 ezer ember áthelyezéséről a frontországokból, de mindössze 19 embert vittek el ennek keretében, Olaszországból Svédországba.

A bizottsági alelnök felszólította a tagállamok kormányait, hogy tegyenek felajánlásokat a török, libanoni és jordániai menekülttáborokban élők életkörülményeinek javítására, mert ettől lehet remélni a menekültáradat visszafogását. Az Afrikából érkező migráció visszaszorítására is létrehoztak egy alapot, de ehhez is hiányoznak a felajánlások.

A tagállamok vezetőinek meg kell mutatniuk, hogy Európának van közös stratégiája, a szavak mellé cselekedeteknek kell társulniuk – mondta Timmermans.

A bizottsági alelnök szerdán egyeztetni fog Ankarában Törökország szerepvállalásáról – az ország kulcsszerepet játszik a válságban, ugyanis több mint 2,2 millió szíriainak ad menedéket és az egyik legfontosabb tranzitország az Európába érkezők számára. Az EU akár egymilliárd eurót is juttatna Törökországnak a menekültek regisztrálásáért és körülményeik javításáért, a törökök cserébe vízummentességet várnak – emlékeztet a dpa német hírügynökség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2952552 10/07/2016 Ten giant portraits are posted on the windows of the Novaya Gazeta editorial office during a commemorative event marking the 10th anniversary of journalist Anna Politkovskaya death. Maksim Blinov/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.