Nagyvilág

Ankarai robbantás: a rendőrkapitányt és több hírszerzési vezetőt is felfüggesztettek

A török belügyminisztérium bejelentése szerint felfüggesztették tisztségéből Ankara rendőrkapitányát, valamint hírszerzési és közbiztonsági vezetőjét az október 10-i robbantásos merényletekkel kapcsolatos vizsgálattal összefüggésben. A tárca kedd esti közleményéből nem derül ki, hogy a hatósági vezetőket a nyomozás lezárta után visszahelyezik-e tisztségükbe.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedd este közölte: lehetséges, hogy a kormányzat hibákat követett el a terrortámadással kapcsolatosan. Azt, hogy miben álltak ezek a hibák, nem részletezte, csak annyit mondott, hogy a nyomozás eredményeként kiderül majd. Az alábbi videón az látható, ahogyan a robbantásokat követően a török rendőrök könnygázt használnak a pánikba esett tömeg oszlatására:


A török államfő finn kollégájával, Sauli Niinistövel szerda reggel meglátogatta a két ankarai merénylet helyszínét, és szegfűcsokrokat helyezett el az áldozatok emlékére.

Az október 10-i ankarai békemeneten elkövetett kettős öngyilkos merényletben hivatalos adatok szerint 97-en haltak meg. A merénylet napján összesen 508 sebesültet szállítottak kórházba, közülük 317-en térhettek haza az orvosi ellátás után. A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) szerint 128-an vesztették életüket a terrortámadásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik