Nagyvilág

„Szemet szemért”: Oroszország elleni támadásokra szólított fel a szíriai terrorszervezet

“Arra szólítom fel a kaukázusi mudzsahedeket (iszlamista harcosokat), hogy támogassák Szíria népét, amennyire csak tudják. Ha Oroszország hadserege a mi népünket gyilkolja, ti gyilkoljátok az övét, ha a katonáinkat öli, öljétek meg az övéit. Szemet szemért” – mondta Abu Mohamad al-Golani, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front vezetője a hétfő este közzétett hangfelvételen.

A szélsőséges milícia vezetője ugyanezen a felvételen a szíriai felkelőket pedig arra szólította fel, hogy támadásaikat mindenekelőtt a síita muzulmán alavita vallási kisebbség ellen intézzék, megtorlásul azért, mert az oroszok válogatás nélkül ölik a szunnita muszlimokat. Bár Szíria lakosságának nagy többsége többsége az iszlám hit szunnita ágának követője, Bassár el-Aszad elnök és hatalmi körének jelentős része is alavita.

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik