Külföld

A cseh menekülttábor rosszabb lehet, mint egy börtön

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 13. 21:04

A cseh emberi jogi biztos élesen bírálta a Prágától mintegy 60 kilométerre északra fekvő Belá-Jezová menekülttáborban uralkodó állapotokat.

Anna Sabatová szerint a menekültek életkörülményei a táborban nagyon siralmasak, és a gyerekek a táborban rosszabb körülmények között élnek, mint a csehországi börtönök foglyai. A súlyos hiányosságokat az ombudsmani hivatal munkatársai a menekülttáborban tett látogatásuk alkalmával állapították meg.

“Természetesen van javítani való”

Az ombudsman ezért felszólította a hatóságokat, hogy haladéktalanul változtassanak a helyzeten. A tábort üzemeltető belügyminisztérium viszont azt állítja, hogy a táborban “az előírásnak megfelelő” körülmények uralkodnak. A tárca ugyanakkor elismeri, hogy “természetesen van javítani való” a táborban, és a témával már foglalkoznak.

Belá-Jezovában jelenleg mintegy 400 külföldi állampolgárságú felnőtt és 100 gyerek van. Sabatová rámutatott: a szülőket a gyermekeik előtt alázzák meg, amikor megbilincselve valahová elszállítják őket, a táborban négy méter magas drótkerítés mögött tartják a menekülteket, és azok mindezt nem képesek megmagyarázni gyermekeiknek.

Kutyás rendőrök ébresztik a gyerekeket

A biztos teljesen elégtelennek minősítette a táborban meglévő szociális és higiéniai állapotokat. Emellett elfogadhatatlannak tartja, hogy a menekültek továbbra is tornateremben vannak elhelyezve, és minden este fegyveres, kutyás rendőrök húzzák ki a menekülteket az ágyukból, hogy megszámlálják őket. A hatósági vizit idejére a gyerekeket szintén fel kell ébreszteni.

A cseh emberi jogi biztos követelte, hogy a hatóságok azonnal hozzanak intézkedéseket a menekülttáborban uralkodó állapotok javítására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.