Nagyvilág

710 ezer bevándorló érkezett az EU-ba

Az idei első kilenc hónapos növekedést jól jelzi, hogy a 710 ezerhez képest tavaly összesen csak 282 ezren érkeztek.

Szeptemberben augusztushoz képest némileg csökkent a belépések száma, 190 ezer helyett 170 ezer volt – közölte kedden az EU határőrizeti szerve, a Frontex.

A görög szigetekre – főként Leszboszra – továbbra is tömeges migrációs nyomás nehezedik, január és szeptember között 350 ezer belépést regisztráltak

– tette hozzá a közlemény, amely szerint a szíriai menekültek vannak a legnagyobb számban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ettől kissé eltérő adatok állnak a rendelkezésére. Az UNHCR becslései szerint közel 600 ezer menedékkérő érkezett az év eleje óta az EU-ba a Földközi-tengeren keresztül, közülük 450 ezer Görögországon át.

Az átkelés közben 3095 bevándorló halt meg vagy tűnt el – tette hozzá a főbiztosság. A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint a tengerbe veszettek száma “legalább 3103”.

A múlt héten a  Frontex felszólította az uniós tagállamokat, hogy “a migrációs nyomás kezelése érdekében” bocsássanak a rendelkezésére 775 további határőrt.

Az október 15-16-i uniós csúcs közeledtével a Frontex szorosabb együttműködést szorgalmaz az unión belül, mert – mint Fabrice Leggeri, a határőrizeti szerv vezetője fogalmazott – “egyes tagállamoknak meg kell érteniük, hogy ahelyett, hogy rendőrök százait vezénylik a nemzeti határaikra, hasznosabb lenne a rendőri erőket a külső határra küldeniük”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik