Nagyvilág

Szabadultak az egyiptomi exelnök fiai

hoszni mubarak (hoszni mubarak)
hoszni mubarak (hoszni mubarak)
Gamál és Aláa Mubarak ellen az volt a vád, hogy az állami paloták felújítására szánt pénzt megcsapolták, ezért el is ítélték őket. Azonban 2011 óta ültek más ügyek miatt, így letöltöttnek vették a büntetésüket.

Végleg szabadlábra kerülnek Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök fiai, akiket korrupciós vádak alapján idén májusban másodfokon három-három év szabadságvesztésre ítéltek – jelentette hétfőn a CBC Extra helyi hírtévé.

Gamál és Aláa Mubarakot apjukkal együtt közpénzek hűtlen kezeléséért ítélték el, mert – a vád szerint – több mint 125 millió egyiptomi fontot (közel 4,4 milliárd forint) sikkasztottak el.

A kairói büntetőbíróság mostani döntésével viszont helyt adott ügyvédjük kérelmének, miszerint védencei a Mubarak-rezsimnek véget vető 2011-es forradalom óta ellenük folyó eljárások miatt már leülték a rájuk kirótt büntetéseket.

Elnöki paloták pere

Az “elnöki paloták pereként” ismert ügyben azzal vádolták a volt államfőt és két fiát, hogy az említett paloták renoválására szánt állami forrásokból az említett összeget saját ingatlanjaik bővítésére fordították – írja az MTI.

A perben szintén érintett 87 éves exelnök 2011 áprilisa óta van rács mögött, fogsága nagy részét szanatóriumokban töltötte, jelenleg pedig egy dél-kairói katonai kórházban van. Mubarakék fogságban értesültek Gamál fiának két héttel ezelőtti, londoni születéséről is. Az újszülött, Mohamed anyja ide menekült a sajtónyilvánosság elől.

A valaha “trónörökösként” kezelt Gamál és fivére ellen több korrupciós per továbbra is folyik, például tőzsdei manipuláció miatt. Magát Hoszni Mubarakot kétszer is felmentették az “évszázad pereként” emlegetett eljárásban, amiben a 2011-es forradalom alatt megölt több száz tüntető halála miatti felelősségét vizsgálták. A semmítőszék perújrafelvételt rendelt el, az újabb eljárás a jövő hónapban kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik