Külföld
German Chancellor Angela Merkel (L) is helped by her host Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) as she loses her pen during a joint press in the parliament in Budapest on February 2, 2015 during Merkel's firts visit to Hungary in last five years. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Merkelnek nem minta se Orbán, se Gyurcsány

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 12. 11:59

Nem a népszerűségi lista határozza meg politikáját és nem fogadna be menekültet az otthonába.

A német kancellár a Bild című  lapnak megerősítette a menekültválság ügyében elfoglalt eddigi álláspontját. Mint mondta: nem lehet megjósolni, mennyi menedékkérő érkezik Németországba, de lehet tenni azért, hogy a folyamat ismét rendezett keretek közé kerüljön. Angela Merkel közölte, kormánya elindította a menekültügyi rendszer reformját, amely a tartományok és önkormányzatok anyagi terheinek enyhítését, a menedékjogi eljárások felgyorsítását, valamint azt szolgálják, hogy a védelemre nem szorulókat hamarabb visszajuttassák hazájukba. Ez azonban nem változtat azon, hogy a nemzetállami szintű szabályozás egyedül nem elég a “probléma megoldásához”.

Mint mondta: szükség van “Európa szolidaritására”, erősíteni kell az EU külső határainak védelmét, és méltányosan kell elosztani a menekülteket a tagországok között. A menekülthullámot kiváltó okok kezeléséhez “globális erőfeszítésre” van szükség. A kancellár elégedetlenségének adott hangot az elutasított menedékkérők távozását előíró hatósági döntések – tartományi hatáskörbe tartozó – végrehajtásával kapcsolatban.

A kancellár arra a felvetésre, hogy több százezer, a Balkánról érkezett menedékkérőt még mindig nem toloncoltak ki azt mondta, hogy a régóta Németországban tartózkodó, beilleszkedett, dolgozó embereknek valószínűleg megadják a “maradás perspektíváját”. Ugyanakkor az újonnan érkező, védelemre nem szoruló menedékkérők hazatéréséről megfelelően gondoskodnak a kormány tervei szerint novemberben hatályba lépő új szabályok révén.

Angela Merkel a menekültügyi rendszer átalakításáról azt mondta, nem lesz adóemelés a válság miatt, feltétlenül el akarják kerülni”, hogy a lakáspiacon feszültség keletkezzék a menekültek nagy száma miatt. A pártjában is egyre erősödő elégedetlenségről azt mondta: nem csodálkozik, hogy sokan nehezen azonosulnak álláspontjával, mert a CDU számos irányzatot, egy liberális, egy keresztényszocialista és egy konzervatív irányzatot összefogó néppárt.

A kritikát el kell viselnem, hiszen ahogy a sikereket gyakran az én sikereimként jelenítik meg, annak ellenére, hogy sokan dolgoztak értük, úgy a megoldatlan problémák is az én problémáimként jelennek meg.

Pártelnökként a lakossági támogatottság, népszerűség gyengülését jelző közvélemény-kutatási adatokról úgy vélte: a felmérések számára nem jelentenek “mércét”, az adatok pedig korábban is ingadoztak.

Az én mércém a feladat, amelyet kancellárként meg kell oldanom.

Angela Merkel arra a kérdésre, hogy befogadna-e otthonába menekülteket, azt mondta, hogy ezt a mostani helyzetben nem tartja elképzelhetőnek. Ugyanakkor “szerintem az a feladatom, hogy mindent megtegyek azért, hogy ezt a feladatot, amennyire csak lehet, az állam lássa el” – tette hozzá a kancellár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.